Αχνά τα περιθώρια συνεννόησης κατά τον γερμανικό Τύπο

Αχνά τα περιθώρια συνεννόησης κατά τον γερμανικό Τύπο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλωματική ρητορική, αλλά εμμονή αμφότερων των πλευρών στις γνωστές θέσεις είδε ο γερμανικός Τύπος, αποτιμώντας τη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε. «Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε επιμένει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα», είναι ο τίτλος του Spiegel, το οποίο δίνει έμφαση σε δύο σημεία της συνέντευξης Τύπου: Κάποια από τα εξαγγελθέντα μέτρα της νέας κυβέρνησης «δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, κατά τη γνώμη μας», ήταν μία από τις επίμαχες φράσεις του Γερμανού πολιτικού, ο οποίος χαρακτήρισε «απαραίτητο» να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν. Ενα δεύτερο σημείο που υπογράμμισε ο Σόιμπλε είναι η τήρηση των δεσμεύσεων, ενώ ενδιαφέρον παρουσίασε και η θέση του ότι το ζήτημα του «κουρέματος» «δεν έχει αυτή τη στιγμή σημασία». Σε έτερο ρεπορτάζ για την απόφαση της ΕΚΤ, το περιοδικό τη χαρακτηρίζει «ριψοκίνδυνο ελιγμό» και σημειώνει ότι «από οικονομικής απόψεως η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στο νερό μέχρι τον λαιμό». Η Handelsblatt γράφει πως ο Ντράγκι έχει αποδείξει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο το ευρώ και τις χώρες της Ευρωζώνης: «Στην περίπτωση της Ελλάδας, η στρατηγική αυτή δεν σημαίνει αποπομπή. Το αντίθετο. Οι Ελληνες μπορούν να ελπίζουν πως η διάσωση έχει ήδη αρχίσει».

«Ο Σόιμπλε κεραυνοβόλησε τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών», έγραψε η Bild, τονίζοντας ότι του ξέκοψε οιαδήποτε προοπτική «κουρέματος». «Αναντίρρητα δεν υπήρχε ίχνος αρμονίας μεταξύ Σόιμπλε και Βαρουφάκη, πιστωτή και δανειζόμενου», εκτιμά στο σχόλιό της στην εβδομαδιαία Zeit η αρθρογράφος Μάρλις Ούκεν, η οποία υπογραμμίζει πάντως ότι καμία πλευρά δεν ήθελε να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Ο Σόιμπλε απέφυγε να πει τη λέξη «τρόικα», υπογραμμίζει με νόημα η Ούκεν, διαβλέποντας αχνά περιθώρια συνεννόησης. Σχολιάζοντας την παραδοχή Βαρουφάκη ότι η κυβέρνηση θεωρεί θεμιτό το 67% των μεταρρυθμίσεων, η Ούκεν απαντά στον Ελληνα υπουργό: «Ε τότε, go for it» και σημειώνει ότι δεν υπάρχουν πολλά χρονικά περιθώρια για διαπραγματεύσεις. Ο ανταποκριτής της Zeit στην Αθήνα, Γκερτ Χέλερ, περιγράφει εξάλλου το τρέχον bank run, που δεν εκδηλώνεται ανοιχτά με ουρές μπροστά στα ΑΤΜ και πανικό των καταθετών, αλλά λίγο πιο συγκεκαλυμμένα. «Εδώ και δύο μήνες η Ελλάδα βιώνει ένα κρυφό bank run. Τον Δεκέμβριο μειώθηκαν οι καταθέσεις κατά 5,4 δισ. και τον Ιανουάριο η φυγή κεφαλαίων ανήλθε σε 11 δισ.», γράφει.

Εκτεταμένες είναι οι αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ στους ιστορικούς παραλληλισμούς στους οποίους προέβη ο κ. Βαρουφάκης. Σε συνέντευξή του στην κρατική γερμανική τηλεόραση ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών μετά τον Α΄ Παγκόσμιο, όταν το γερμανικό Ράιχ υποχρεώθηκε να συναινέσει σε αποζημιώσεις, αφοπλισμό και ανταλλαγές εδαφών. Οπως θυμίζει σε χθεσινό δημοσίευμά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «η συνθήκη αποτέλεσε έναν από τους λόγους για τη μετέπειτα ενίσχυση του εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία». Πάντως συνολικά το επικοινωνιακό Blitzkrieg των κ. Τσίπρα-Βαρουφάκη προκαλεί ελαφρώς ειρωνικά σχόλια. «Η Ελλάδα σε road show», είναι η επισήμανση της Neue Zuerchner Zeitung, ενώ η Zeit έκανε λόγο για «διαφημιστική τουρνέ».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT