Επικριτικός ο διεθνής Τύπος

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα επικριτικά είναι τα σχόλια του ευρωπαϊκού Τύπου για την επίσημη πρώτη του οικονομικού επιτελείου της Ελλάδας στο Eurogroup: «Οι σχολιαστές έχουν αρχίσει ήδη να αναρωτιούνται: Πώς είναι δυνατόν ο οικονομολόγος Βαρουφάκης, ειδικός στη θεωρία των παιγνίων, να έκανε τόσο χαοτικές κινήσεις εδώ στις Βρυξέλλες;», γράφει η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας Zeit, Μάρλις Ούκεν, η οποία εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση απλώς δεν ζύγισε σωστά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων, κάτι που διεφάνη στη χθεσινή σύνοδο κορυφής.

Η ίδια συντάκτρια σε έτερο ρεπορτάζ της χαρακτηρίζει «άπειρη και αδιάλλακτη» τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στηλιτεύει τη συμπεριφορά του υπουργού Οικονομικών, την οποία αποκαλεί «αναιδή». Αφότου κατέληξαν σε συμφωνία για το τελικό ανακοινωθέν, «αίφνης ο υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης δήλωσε ότι πρέπει να πάρει το ΟΚ από την Αθήνα. Ακολουθούν φρενήρη τηλεφωνήματα, η Λαγκάρντ και οι άλλοι συμμετέχοντες στέκονται αμήχανοι, αναγκασμένοι να περιμένουν», είναι η γλαφυρή περιγραφή της Ούκεν, που επιβεβαιώνει και το ρεπορτάζ του Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times περί αρχικής συναίνεσης και μετέπειτα οπισθοχώρησης. «Είναι σαφές ότι αυτές τις μέρες η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα προσέγγισης προς τα κράτη της Ε.Ε.», καταλήγει η ανταπόκριση.

Πάντως, νωρίς χθες το απόγευμα, το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο περιέγραψε το προχθεσινό Eurogroup με εξίσου μελανά χρώματα, ανέφερε ότι η καγκελάριος είναι έτοιμη για συμβιβασμό: «Η Αγκελα Μέρκελ συναντά για πρώτη φορά τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και επιλέγει συμφιλιωτικούς τόνους στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για το χρέος. Η Ευρώπη είναι “πάντα προσανατολισμένη στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού”», επισημαίνει το περιοδικό, επικαλούμενο τα λόγια της καγκελαρίου. «Μέρκελ και Τσίπρας σε πορεία τρυφερότητας;», αναρωτιέται η Bild μετά την πρώτη επαφή των δύο ηγετών. «Ενας φιλικός χαιρετισμός, μια σφιχτή χειραψία και μια διακριτική αγκαλιά – έτσι ξεκίνησε η πρώτη γνωριμία», είναι η περιγραφή του ταμπλόιντ φύλλου, που σημειώνει το πλατύ χαμόγελο του Ελληνα πρωθυπουργού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σχετικό άρθρο της ισπανικής El Pais, που αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ήταν εκείνοι που κράτησαν τη σκληρότερη στάση έναντι της Ελλάδας, ακόμη και συγκριτικά με τους Βορειοευρωπαίους πιστωτές. «Ο υπουργός Οικονομικών, Λούις ντε Γκίντος, θυμίζει με κάθε ευκαιρία ότι η Μαδρίτη έχει συνδράμει την Ελλάδα με δάνεια ύψους 26 δισ. ευρώ και πως η ίδια η Ισπανία είναι υποχρεωμένη να δανείζεται με πολύ υψηλότερο επιτόκιο από άλλους ευρωπαϊκούς της εταίρους», γράφει η El Pais.

Τα δύο ακροατήρια

Το βρετανικό περιοδικό Economist εξετάζει κατά πόσον η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί ταυτόχρονα να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της και να συμβιβαστεί με τους πιστωτές. «…Ο κ. Τσίπρας θα έχει δύο ακροατήρια στο μυαλό του, αν αλλάξει πορεία. Το ένα είναι η άκρα Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, για παράδειγμα, οι κ. Βαρουφάκης και Σταθάκης έχουν υποστηρίξει την ολοκλήρωση της πώλησης του 67% του ΟΛΠ είτε στην κινεζική Cosco είτε στη δανική Maersk, που ήταν οι επικρατέστερες πλειοδότριες. Ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Δρίτσας, όμως, έχει δεσμευθεί ότι θα μπλοκάρει τη συμφωνία. Και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει μπλοκάρει άλλα δύο deals, που είχαν στόχο τον εναρμονισμό της Ελλάδας με τις οδηγίες της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας. Η άλλη ομάδα που θα πρέπει να κρατήσει χαρούμενη ο κ. Τσίπρας είναι το κομμάτι του εκλογικού σώματος που έχει αναθαρρήσει από τη σκληρή πολιτική της κυβέρνησης έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης», τονίζει ο Economist.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT