Ο κύκλος τηλεφωνικών επαφών με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, που θα έχει μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είναι το τελευταίο λιθαράκι της Αθήνας στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους, ώστε να πάρει το πολυπόθητο θετικό μήνυμα από το Eurogroup της Δευτέρας. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες και από το βήμα της Βουλής να τονίσει τη σημασία μιας πολιτικής απόφασης για την επίτευξη συμφωνίας και αυτό θα διεκδικήσει από τους συνομιλητές του. Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η Αθήνα θα εκπροσωπηθεί όχι μόνον από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά σίγουρα και από έναν εκ των Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, πιθανόν, μάλιστα και από τους δύο, ενώ στη σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας θα συμμετέχει και ο κ. Γιάννης Χουλιαράκης. Ετσι, ο κ. Βαρουφάκης, μετά τη μάλλον άσχημη εμπειρία της Ρίγας, δεν θα βρεθεί μόνος με τους ομολόγους του. Η κίνηση της Αθήνας για διευρυμένη αντιπροσώπευση στο Eurogroup επιβεβαιώνει ότι ο κ. Βαρουφάκης περνάει σε δεύτερη μοίρα και την ευθύνη των κρίσιμων χειρισμών αναλαμβάνουν άλλοι.
Η εικόνα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων που έδιναν χθες κυβερνητικά στελέχη είναι ότι στην τελική ευθεία πριν από την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου της διαπραγμάτευσης οι εταίροι εμφανίσθηκαν ιδιαίτερα πιεστικοί, βάζοντας την τελευταία στιγμή στο τραπέζι νέα αιτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση. «Θέλουν κάτι που να πονάει», ήταν το σχετικό σχόλιο στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα», ο οποίος τόνιζε ότι λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, οι εκπρόσωποι των εταίρων άρχισαν να «φορτώνουν» το τραπέζι με νέα θέματα, κάτι που η Αθήνα ερμήνευσε ως προσπάθεια να καταφέρουν να δεσμεύσουν την κυβέρνηση για όσο περισσότερα μπορούσαν. Η μεγαλύτερη επιμονή χθες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορούσε τα δημοσιονομικά και τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, όπου αποτυπώθηκε μεγάλη διαφορά και, προκειμένου να καταστεί υλοποιήσιμος ο στόχος που έθετε η πλευρά των δανειστών, θα απαιτούνταν πολύ περισσότερα και πιο σκληρά μέτρα.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στην πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ την Τρίτη, χωρίς να το συναρτούν με την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας.
Αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης τάχθηκε χθες ξεκάθαρα υπέρ ενός συμβιβασμού από την πλευρά της κυβέρνησης. «Εάν το δίλημμα είναι οι εξαγγελίες ή οι δεσμεύσεις της Αριστεράς και από την άλλη μεριά ο λαός, θα θυσιαστούν οι εξαγγελίες της Αριστεράς, δεν θα θυσιαστεί ο λαός, είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μου», τόνισε (Ρ/Σ ΒΗΜΑ). Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «προφανώς δεν μιλάμε για υποχωρήσεις που καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό ή καταστρέφουν τη δημοκρατία. Μιλάμε για έντιμο συμβιβασμό». Από την πλευρά του, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι «επιδιώκουμε μια συμφωνία η οποία θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, με τις προγραμματικές εξαγγελίες».