Βενιζέλος: «Δεν θα επιτρέψω την αλλοίωση του μικρού ΠΑΣΟΚ»

Βενιζέλος: «Δεν θα επιτρέψω την αλλοίωση του μικρού ΠΑΣΟΚ»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οξύτατες ενδοκομματικές αιχμές εγκαινίασε, χθες, το 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ενόψει και της εκλογικής διαδικασίας που θα πραγματοποιηθεί, στις 14 Ιουνίου, για τον διάδοχό του. Ο κ. Βενιζέλος προϊδέασε τους παρευρισκομένους ότι στη σημερινή ομιλία του θα περιγράψει τους λόγους που τον οδήγησαν να ζητήσει τη λήξη της θητείας του έναν χρόνο νωρίτερα. Και δήλωσε ότι ο ίδιος, ακόμη και μετά τις 14 Ιουνίου, θα σταθεί «απέναντι» σε όσους νομίζουν πως με την αποχώρησή του «θα βρουν το πεδίο ελεύθερο για την άλωση και την αλλοίωση του μικρού ΠΑΣΟΚ». Παρά το γεγονός ότι δεν την κατονόμασε, ο κ. Βενιζέλος εννοούσε την κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία μαζί με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο αποτελεί εκ των βασικών υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ. Οι σχέσεις του απερχόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την κ. Γεννηματά βρίσκονται, εδώ και αρκετό καιρό, στο ναδίρ.

Από τις χθεσινές εισηγήσεις, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν εκείνη του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Ν. Σαλαγιάννη, ο οποίος περιέγραψε με λεπτομέρεια τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα. Εξήγησε ότι το συνέδριο κόστισε 60.000 ευρώ, τα μισά εκ των οποίων συγκεντρώθηκαν από την εισφορά των βουλευτών και τα υπόλοιπα από τις εισφορές (τρία ευρώ ανά άτομο) όσων ψήφισαν για την ανάδειξη συνέδρων. Ως προς το χρέος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαλαγιάννης αναφέρθηκε στο 2009 και στο 2010, χρονιές κατά τις οποίες το κόμμα έλαβε (στη διετία) 44 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση και τραπεζικό δανεισμό 87 εκατ. ευρώ. Οι αριθμοί που ανέφερε ο κ. Σαλαγιάννης περιγράφουν μια εικόνα ενός κόμματος που δαπανούσε πολύ περισσότερα απ’ όσα εισέπραττε, γι’ αυτό και «από το φθινόπωρο του 2011, ουσιαστικά είχαμε μπει σε στάση πληρωμών». Ο κ. Σαλαγιάννης αναφέρθηκε και στο εργατικό δυναμικό που έχει απομείνει στη Χαρ. Τρικούπη. Πρόκειται για 33 άτομα (από 250 που απασχολούνταν στο ΠΑΣΟΚ), που «εργάζονται υπό καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης με 2 ή 3 μέρες εργασίας την εβδομάδα και είναι δύο μήνες απλήρωτοι».

Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε επανακαθορισμό της σχέσης του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, δίχως να επεκταθεί πέρα από τα τυπικά. Αυτός, όπως και όλοι οι βασικοί ομιλητές θα κάνουν τις κύριες τοποθετήσεις τους σήμερα. Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, ενώ ο κ. Π. Κ. Ιωακειμίδης ζήτησε (όπως έχει υποστηρίξει ένθερμα η τάση που εκφράζουν οι κ.κ. Π. Καψής και Ν. Μπίστης) να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2015 ακόμη ένα συνέδριο, όπου το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει σύμβολα και όνομα (κάτι με το οποίο Γεννηματά και Λοβέρδος διαφωνούν) και θα μετεξελιχθεί σε ευρύτερη παράταξη. Για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ μίλησε και ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, επισημαίνοντας την ανάγκη οικοδόμησης «μέτρων εμπιστοσύνης» με το «Ποτάμι», τη ΔΗΜΑΡ και τις άλλες εξωκοινοβουλευτικές κινήσεις της Κεντροαριστεράς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT