Εξαντλείται η υπομονή των εταίρων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει πια χρόνος για να ριψοκινδυνεύει (κανείς). Φοβάμαι ότι έρχεται η ημέρα που κάποιος θα πει ότι τελείωσε το παιχνίδι». Η δήλωση χθες του κ. Ντόναλντ Τουσκ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντανακλά σαφώς το γεγονός ότι εξαντλείται πλέον η υπομονή των εταίρων μας. Δείχνει όμως και την αγωνία που προκαλεί στους εταίρους η μη επίτευξη συμφωνίας, αγωνία την οποία εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δηλώνοντας χθες ότι «πραγματικά μας πιέζει ο χρόνος, η επίτευξη συμφωνίας είναι απολύτως αναγκαία. Κανείς δεν έχει περιθώριο αποτυχίας».

Με την προειδοποίηση Τουσκ εντείνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η πίεση προς την Αθηνα. «Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε αποφάσεις, όχι διαπραγματεύσεις», είπε ο κ. Τουσκ χθες το μεσημέρι λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, η κ. Μέρκελ είχε δηλώσει ότι «στο τέλος των συζητήσεων υπήρξε ομοφωνία πως η Ελλάδα θα εργαστεί εντατικά… τις ερχόμενες ημέρες ώστε να επιλύσει όλα τα εναπομείναντα ζητήματα». Οι νέες πιέσεις και προειδοποιήσεις έρχονται σε αντίθεση με την αίσθηση αισιοδοξίας που καλλιεργήθηκε από ορισμένες πλευρές μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ. «Οι συνομιλίες βρίσκονται πλέον στον σωστό δρόμο», δήλωσε χθες ο κ. Σαπέν. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας το αίτημα της Αθήνας να περιληφθεί στη νέα συμφωνία και η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, είπε ότι το θέμα «δεν αποτελεί ταμπού», ωστόσο πρώτα θα πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Ας εξετάσουμε πρώτα πού βρισκόμαστε με το πρωτογενές πλεόνασμα, ποια μέτρα είναι απαραίτητα ώστε (να διασφαλιστεί) ότι αυτό είναι αρκετά μεγάλο, σταθερό… και στη συνέχεια θα εξετάσουμε το χρέος», είπε ο κ. Σαπέν.

Την αίσθηση του κατεπείγοντος μετέδωσε και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δηλώνοντας ότι «πραγματικά μου αρέσουν οι ελληνικές τραγωδίες, αλλά τώρα πρέπει να πάμε στο ευτυχές τέλος». Προειδοποιήσεις απηύθυνε και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, οι δηλώσεις του οποίου ήταν μάλλον ήπιες σε σχέση με άλλες δικές του στο παρελθόν. «Υπάρχει ισχυρή βούληση να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά τελειώνει ο χρόνος και ο κίνδυνος χρεοκοπίας αυξάνεται κάθε ημέρα που περνάει», είπε ο κ. Βάιντμαν.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης δεν ακολούθησε τη «γραμμή» Σόιμπλε, παραδεχόμενος ότι «δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν» οι συνέπειες που θα είχε για την Ευρωζώνη ενδεχόμενη χρεοκοπία και έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αν και σήμερα οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες απ’ ό,τι στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, προειδοποίησε ο κ. Βάιντμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT