Νέα πρόταση με την οποία η κυβέρνηση αποδέχεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τις τελευταίες προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν, κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, κατέθεσε ο πρωθυπουργός, κ. Αλ. Τσίπρας, στους δανειστές την Τρίτη, παρά το γεγονός ότι χθες στο διάγγελμά του υποστήριξε και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής OXI στη συμφωνία. Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η Αθήνα αποδέχεται την πρόταση του κ. Γιουνκέρ, όπως αυτή κατατέθηκε στις 28 Ιουνίου, αλλά με κάποιες τροποποιήσεις. Ειδικότερα, οι αλλαγές που ζητά η Ελλάδα είναι:
1. ΦΠΑ: διατήρηση του 30% έκπτωσης στα νησιά, η οποία θα εφαρμοστεί επί των νέων συντελεστών.
2. Δημοσιονομικά μέτρα: σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων στο 100% και σταδιακή εξάλειψη της προνομιακής μεταχείρισης των αγροτών (συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων στον ειδικό φόρο για το πετρέλαιο diesel) μέχρι το τέλος του 2017.
Επίσης, θα περικοπούν κατά 200 εκατ. ευρώ οι αμυντικές δαπάνες το 2016 και κατά 400 εκατ. ευρώ το 2017.
3. Συντάξεις: η μεταρρύθμιση του 2010 θα εφαρμοστεί πλήρως, αλλά η μεταρρύθμιση του 2012 θα αναβληθεί μέχρι να εφαρμοστεί η νέα μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο του 2015.
Επίσης, το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019, αλλά χωρίς άμεση περικοπή του 20% στους «προνομιούχους» δικαιούχους. Παράλληλα, θα καταργηθούν όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων, σταδιακά μέχρι το τέλος του 2017, αρχής γενομένης από την 31η Οκτωβρίου 2015.
4. Αγορά εργασίας: το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί το φθινόπωρο του 2015.
5. Διαρθρωτικά μέτρα: άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Ι (τουριστικές ενοικιάσεις, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, κώδικα δεοντολογίας για τα παραδοσιακά τρόφιμα και ευρωπαϊκά πρότυπα για τα δομικά υλικά). Επίσης, θα εφαρμοστεί η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ΙΙ (ποτά και πετρελαιοειδή), ενώ θα προχωρήσει το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων για συμβολαιογράφους, αναλογιστές και δικαστικούς επιμελητές, καθώς και η απελευθέρωση της αγοράς γυμναστηρίων.
Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύεται σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, να εφαρμόσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει:
• Δημιουργία One-Stop Shop (OSS) υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις.
• Ενίσχυση ανταγωνισμού σε κλάδους που χαρακτηρίζονται από ολιγοπωλιακές πρακτικές.
• Αμεση εφαρμογή μέτρων κατά πρακτικών επιχειρηματικής διαφθοράς.
Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωριστεί από τη ΔΕΗ σε μια ξεχωριστή οντότητα, με το Δημόσιο να έχει την πλειοψηφία.