Αυτή την Κυριακή καλούμαστε όλοι ως πολίτες να πάρουμε μια απόφαση εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον μας. Το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε δεν είναι αν συμφωνούμε ή όχι με ένα συγκεκριμένο κείμενο συμφωνίας που μάλλον κανείς δεν πρόκειται να διαβάσει και που πλέον δεν ισχύει (καθώς το πρόγραμμα έχει λήξει). Ούτε εάν αντέχουμε άλλο ένα γύρο λιτότητας ή όχι. Ούτε καν αν προτιμάμε το ευρώ ή τη δραχμή – αν και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σαφώς θα καθορίσει και αυτό. Εκείνο που καλούμαστε να απαντήσουμε αυτή την Κυριακή είναι εάν προτιμάμε την Ελλάδα μέσα ή έξω από την Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Αν και η πρόταση των δανειστών είναι προβληματική, ατελής, και δύσκολα εφαρμόσιμη, για τους υπογράφοντες, τμήμα της Ελληνικής κοινότητα του London Business School, η επιλογή του ΝΑΙ είναι η επιλογή της Ελπίδας. Γιατί η Ευρώπη δεν είναι μόνο οι ‘δανειστές’ και τα ‘μνημόνια’ των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων. Η Ευρώπη –με όλες τις δυσλειτουργίες και τα λάθη στα οποία έχει περιπέσει – είναι ο φυσικός χώρος της Ελλάδας. Είναι η πηγή των περισσότερων εκσυγχρονιστικών αλλαγών που προχώρησαν στην Ελληνική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ο φορέας που συνέβαλε αποφασιστικά στο να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης, είναι τελικά ένα πιο θεσμικά αξιοκρατικό, ευνομούμενο και παραγωγικό πρότυπο προς το οποίο η πατρίδα μας έχει συγκλίνει συστηματικά στα σχεδόν 200 χρόνια της νεότερης ιστορίας της.
Εμείς, Έλληνες Διδάσκοντες, Απόφοιτοι και Φοιτητές του London Business School, του κορυφαίου Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου στις επιχειρηματικές σπουδές, είμαστε άνθρωποι που σπουδάσαμε κι εργαστήκαμε για χρόνια εκτός Ελλάδας, διευρύνοντας τους ορίζοντες μας κι αντλώντας πολύτιμα βιώματα και πρότυπα από συναδέλφους, μαθητές, δασκάλους, τα οποία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε και στην πατρίδα μας. Γιατί οι περισσότεροι από εμάς, έχοντας επιστρέψει στον τόπο μας, βιώνουμε καθημερινά κάθε πτυχή της ελληνικής πραγματικότητας. Για όλους εμάς λοιπόν, η απάντηση στα δραματικά αδιέξοδα που πρόσφατα ενισχύθηκαν είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες, δεν πιστεύουμε ότι η πορεία θα είναι εύκολη, ούτε κανείς μπορεί να ελπίζει σε θαυματουργές λύσεις– αυτό πρέπει να έχει γίνει πλέον φανερό σε όλους. Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθώς και τα χρόνια και πρόσφατα λάθη της πολιτικής ηγεσίας θα τα πληρώσουμε όλοι μας, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε τουλάχιστον τις μελλοντικές γενιές. Για αυτό εμείς πιστεύουμε πως η ελπίδα για αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας μας ως Έλληνες θα διατηρηθεί ζωντανή μόνο μέσα από την ισότιμη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι όχι μέσα από την απομόνωση και τους τριτοκοσμικούς πειραματισμούς.
Παραμένοντας μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια κι ακολουθώντας επιτέλους ένα γενναίο κι ειλικρινές μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα, μπορούμε να προσδοκούμε σε μια ουσιαστική και διατηρήσιμη ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Σε ένα κράτος πιο αποτελεσματικό και πιο ευέλικτο, που θα βασίζεται στην αξιοκρατία απαλλαγμένο από κομματισμό, σε μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση με λιγότερη διαφθορά, σε ένα κοινωνικό δίκτυο που θα υποστηρίζει τους πραγματικά αδύναμους και σε ένα κράτος που θα εγγυάται την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών. Προϋπόθεση αυτών είναι ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον που θα προσελκύει και δε θα καταδιώκει τις επενδύσεις, που θα είναι ανοικτό σε νέες ιδέες και στην καινοτομία, που θα επιβραβεύει και δεν θα τιμωρεί την επιχειρηματικότητα, που θα είναι εξωστρεφές και όχι προσανατολισμένο στην εσωτερική ζήτηση, που θα βασίζεται στον υγιή ανταγωνισμό και όχι σε ολιγοπωλιακές δομές. Και σε μία κοινωνία ενωμένη και όχι διαιρεμένη βασισμένη στη αλληλεγγύη και όχι στον ατομικισμό.
Ως τμήμα της Ελληνικής κοινότητας του London Business School, στο δημοψήφισμα της Κυριακής υποστηρίζουμε ένθερμα το ΝΑΙ, την μοναδική υπεύθυνη επιλογή που θα διασφαλίσει την θέση μας στην Ευρώπη και τους θεσμούς της. Λέμε ΝΑΙ σε μία ανοικτή κοινωνία και μία εξωστρεφή Ελλάδα με ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη.
Λέμε ΝΑΙ στην Ελπίδα, ΝΑΙ στην Ελλάδα, ΝΑΙ στην Ευρώπη.
Καθηγητές του London Business School
Μιχαηλ Γ. Ιακωβίδης, Sir Donald Gordon Chair of Entrepreneurship & Innovation, London Business
School
Ιωάννης Ιωάννου, Assistant Professor of Strategy & Entrepreneurship, London Business School
Κωνσταντίνος Μαρκίδης, Robert P Bauman Professor of Strategic Leadership, London Business
School
Γιώργος Μυλωνάδης, Adjunct Professor of Strategy & Entrepreneurship, London Business School
Ηλίας Παπαιωάννου, Associate Professor of Economics, London Business School
Νίκος Σαββα, Associate Professor of Management Science and Operations, London Business
School
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων London Business School
Παναγιώτης Λέκκας, Πρόεδρος, MBA98, Πρόεδρος ΔΣ CNL Capital ΕΚΕΣ
Δημήτρης Γεωργόπουλος, ΜΒΑ 2002
Δημήτριος Μ. Δελώνας, DLEMBA 2009, Γενικός Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου & μέλος του ΔΣ, EURODRIP SA
Αλέξανδρος Ευριπίδης, MiM2013, Corporate Development Manager, Genesis Pharma S.A.
Κώστας Ευριπίδης, MSc19, Διευθύνων Σύμβουλος, Genesis Pharma S.A.
Μιχάλης Κολακίδης, M.Sc11, Group CFO, Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ
Βιργινία Κορμά, ΜΒΑ97, International Business Director, V+O Group
Ζαχαρίας Μανιάτης, MiF95, Director, Trinity Finance
Κώστας Σ. Μητρόπουλος, PhD1982, Εντεταλμένος Σύμβουλος, PwC Greece
Νικολέττα Παναγιωτοπούλου, MSc 14, Managing Director, Credit Agricole CIB Greece
Στέλιος Προδρόμου, SEMBA2008, Head of Corporate Development, Genesis Pharma S.A
Έφφη Στρατάκη, MBA2010
Η τρέχουσα και προηγούμενη ηγεσία του Hellenic Club του London Business School
Μιχάλης Μακρής, x-President, MBA2012, Senior Project Manager, Microsoft UK
Στέλιος Φράγκος, x-President, ΜΒΑ 2013, Vice President, AlixPartners
Βασιλική Ωρολογοπούλου, Co-president, ΜΒΑ 2016
Ειρήνη Κωμοδίκη, Co-president, MBA2016