Υπερψήφισε η Γερμανία τη συμφωνία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών βουλευτών υπερψήφισε χθες το δάνειο-γέφυρα και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, αν και συνολικά 65 μέλη της συντηρητικής παράταξης στην Μπούντεσταγκ αψήφησαν την επίσημη γραμμή της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και ψήφισαν είτε «όχι», είτε «παρών» (60 έναντι 5). Συνολικά, επί των 598 παρόντων, οι 439 ψήφισαν «ναι», οι 119 «όχι» και 40 απείχαν. Στην ομιλία της, η Μέρκελ φάνηκε να «αδειάζει» το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για προσωρινό Grexit, επειδή δεν ήταν βιώσιμο χωρίς τη συναίνεση της Ελλάδας, όπως εξήγησε. Προειδοποίησε ότι η εναλλακτική λύση δεν είναι μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση για προσωρινή έξοδο από την Ευρωζώνη, αλλά ένα προδιαγεγραμμένο χάος. Δεν παρέλειψε πάντως να ευχαριστήσει δημοσίως τον Σόιμπλε για τη συνδρομή του στις διαπραγματεύσεις και η συγκεκριμένη αποστροφή απέσπασε ενθουσιώδη και παρατεταμένα χειροκροτήματα από το σώμα. Με ιδιαίτερα αδρές γραμμές περιέγραψε το ελληνικό δράμα των προηγούμενων εβδομάδων: τις ουρές στα ΑΤΜ, τις διαμαρτυρίες, τις διαπραγματεύσεις των 17 ωρών και την επίτευξη συμφωνίας την τελευταία στιγμή, την ψηφοφορία θρίλερ στο ελληνικό Κοινοβούλιο. «Εχουμε πίσω μας στην Ευρώπη μέρες που δεν έχουν προηγούμενο από άποψη δραματικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντικαγκελάριος, Ζίκγμαρ Γκάμπριελ, προσέφερε στη Μέρκελ ένα μεγάλο μπουκέτο λουλούδια και της ευχήθηκε χρόνια πολλά πριν από την έναρξη της συζήτησης και της ψηφοφορίας στην Μπούντεσταγκ, αφού χθες ήταν τα 61α γενέθλιά της. Σε αντίθεση με τη στάση του τις τελευταίες εβδομάδες, ο Γκάμπριελ έκανε μια ενωτική φιλευρωπαϊκή ομιλία, προτάσσοντας την αλληλεγγύη μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού λαού. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε στη μοίρα τους τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Δεν θέλουμε παιδιά που πεινάνε ούτε επαίτες συνταξιούχους ούτε συσσίτια στην Ευρώπη», είπε και συμπλήρωσε: «Με τις νέες πιστώσεις δεν θα κατασκευαστούν λιγότεροι παιδικοί σταθμοί στη Γερμανία».

Η ομιλία του Σόιμπλε διακόπηκε πολλές φορές από οργισμένες αντιδράσεις. Ειδικά στο σημείο στο οποίο είπε ότι «τα δύο πρώτα προγράμματα δεν απέτυχαν», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δρόμο στα τέλη του 2014 με το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και σημάδια μείωσης της ανεργίας. Στις φωνές της αντιπολίτευσης, απάντησε: «Είναι όλα στοιχεία του ΔΝΤ».

Η ηγέτις των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ επιτέθηκε σφόδρα στον Γκάμπριελ, επειδή απέτυχε να διαφοροποιηθεί από την επίσημη πολιτική Σόιμπλε και στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Τι θα γινόταν άραγε στη Γερμανία αν έκλειναν για τόσο μεγάλο διάστημα οι τράπεζες; Αν δεν μπορούσαν οι πολίτες να αγοράσουν τα φάρμακά τους;». Με ένα τσιτάτο του Ανταμ Σμιθ ξεκίνησε την ομιλία της η Σάρα Βάγκενχνεχτ, στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke): «Υπάρχουν δύο τρόποι υποδούλωσης μιας χώρας, με το σπαθί και με την υπερχρέωση». Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα της Αριστεράς τάχθηκε στην πλειοψηφία του κατά του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα. Το ίδιο έπραξε και ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη με αντάλλαγμα ένα γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Παρόμοια διαδικασία πραγματοποιήθηκε χθες και στην αυστριακή Βουλή, όπου υπερψηφίστηκε με τις ψήφους των δύο κυβερνητικών εταίρων το δάνειο-γέφυρα κι η έναρξη διαπραγματεύσεων για τρίτο πακέτο. Τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την πρόταση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT