Συμφωνία – «κλειδί» για Τσίπρα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαββατοκύριακο εντατικών διαβουλεύσεων εντός της κυβέρνησης, που θα κορυφωθούν έως την Τρίτη, με στόχο να ετοιμαστεί η νέα συμφωνία με τους πιστωτές, σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι έως αύριο θα σταλεί από τις Βρυξέλλες το προσχέδιο του τρίτου μνημονίου, και τα πολύ στενά πλέον χρονικά περιθώρια επιβάλλουν την εντατικοποίηση των εργασιών.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, η κυβέρνηση θα μελετήσει το κείμενο και θα προτείνει τις δικές της τροποποιήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση τα κείμενα πρέπει να είναι έτοιμα προς ψήφιση μετά τις 15 Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι η πίεση είναι δεδομένη και η ανάγκη να υπάρξει συμφωνία επιβεβλημένη.

Σύμφωνα με αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία και η ψήφισή της από το Κοινοβούλιο, πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό, έχει οδηγήσει τις τελευταίες ημέρες στην ύφεση των συζητήσεων για τον κομματικό και πολιτικό σχεδιασμό του κ. Τσίπρα για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας προτίθεται να εμπλακεί έμμεσα στις διαπραγματεύσεις και μόνο στον βαθμό που μπορεί να αμβλύνει κάποια σκληρά μέτρα ή να μεταθέσει τη λήψη κάποιων άλλων επώδυνων μέτρων, ώστε να υποβοηθηθεί στις εκλογές. Οπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, είναι γεγονός ότι αυτά τα ζητήματα, αν και βρίσκονται καθημερινά στο προσκήνιο, κυρίως το θέμα των εκλογών, με ευθύνη κυβερνητικών παραγόντων, ωστόσο δεν υπάρχει σε κανένα θέμα ακριβής σχεδιασμός, πόσω μάλλον συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Πολλές προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι, αποσύρονται και επανέρχονται, αλλά συμφωνημένος οδικός χάρτης δεν υπάρχει, επισήμανε κυβερνητική πηγή στην «Κ». Χαρακτηριστικό των συσκέψεων που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι οι διαρκώς μεταβαλλόμενες απόψεις και εισηγήσεις που γίνονται στον πρωθυπουργό. Υπάρχει, για παράδειγμα, εισήγηση πρώτα να γίνουν εκλογές και μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εισήγηση που έχει συναντήσει πολλές αντιδράσεις. Σύμφωνα με δεύτερη εισήγηση, οι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν ούτε τον Σεπτέμβριο, ούτε τον Οκτώβριο, αλλά τον Νοέμβριο, γιατί τότε, σύμφωνα με την εκτίμησή τους, θα έχει υπάρξει κάποιας μορφής απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους και αυτό θα συντελέσει στην επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και την προσωπική κυριαρχία του κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με άλλες πηγές, μετά την ψήφιση της συμφωνίας που θα επιτευχθεί με τις ψήφους της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, από πλευράς πρωθυπουργού και συνεργατών του θα επιχειρηθεί η πόλωση του πολιτικού κλίματος και η ανάδειξη των διαφορών με τα κόμματα αυτά. Οπως επισημαίνουν είναι ανάγκη οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να αναδείξουν νέες διαχωριστικές γραμμές και να θεωρηθεί ως παρένθεση η κοινή ψήφιση του μνημονίου .

Η εικόνα αυτή, δηλαδή μια γενικευμένη αταξία, αποδίδει σε μεγάλο βαθμό τη ρευστότητα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και καθορίζει την ατζέντα του πρωθυπουργού, καθώς η μόνη σταθερά είναι οι καθημερινές αψιμαχίες με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη για καταψήφιση του μνημονίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης τόνισε ότι «μια κυβέρνηση της αριστεράς στηρίζεται ή δεν στηρίζεται, δηλαδή, πέφτει από βουλευτές της αριστεράς». Πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται ο τραγέλαφος της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης και της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης» και κάλεσε τον κ. Λαφαζάνη να προχωρήσει σε δημιουργία κόμματος, δηλώνοντας στον Alpha 989 ότι «είναι συνταγματικό του δικαίωμα να κάνει κόμμα». 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT