Διαψεύδει το ΥΠΕΞ την δυσφορία της Μόσχας για τις υπερπτήσεις προς Συρία

Διαψεύδει το ΥΠΕΞ την δυσφορία της Μόσχας για τις υπερπτήσεις προς Συρία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαψεύδει το υπουργείο Εξωτερικών τις πληροφορίες περί δυσφορίας έναντι της Ελλάδας στους χειρισμούς της στο θέμα των υπερπτήσεων ρωσικών αεροσκαφών με προορισμό της Συρίας πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο.

Αντιθέτως, επισημαίνουν από το ΥΠΕΞ, οι χειρισμοί της Ελλάδας στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα «εκτιμήθηκαν ιδιαιτέρως». Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, είχε αποστείλει αίτημα ακύρωσης της άδειας υπερπτήσεων των ρωσικών αεροσκαφών, κάτι που ετέθη υπό μελέτη από την πλευρά της Ελλάδας.

Τελικώς, το αδιέξοδο αποφεύχθηκε, καθώς η Βουλγαρία απαγόρευσε την υπερπτήση ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της, γεγονός που ανάγκασε τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την ανατολική οδό προς τη Συρία, μέσω του Ιράν.

Με αφορμή τις πληροφορίες περί δυσφορίας έναντι της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κ. Κούτρας δήλωσε πως «όχι μόνον δεν εξεφράσθη δυσφορία ή οποιοδήποτε άλλο αρνητικό σχόλιο προς την Ελληνική Κυβέρνηση, από οιαδήποτε πλευρά, σχετικά με το ζήτημα χορήγησης άδειας υπέρπτησης του ελληνικού εναερίου χώρου, αλλά, αντιθέτως, εκτιμήθηκαν ιδιαιτέρως οι χειρισμοί της Ελλάδας στο θέμα αυτό».

Η άρνηση της Βουλγαρίας στο αίτημα της Μόσχας για διέλευση ρωσικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της με προορισμό τη Συρία, δυσχέρανε την προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να ενισχύσει το καθεστώς Ασαντ. Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή κατέστησε άνευ αντικειμένου το αίτημα που είχε πρόσφατα καταθέσει η Ουάσιγκτον προς την Αθήνα για να ακυρώσει τη σχετική άδεια για χρήση του ελληνικού εναέριου χώρου που είχε δώσει στη Μόσχα η κυβέρνηση Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, η προσεκτική στάση της ελληνικής διπλωματίας, σε συνδυασμό με την απόφαση της Σόφιας, απέτρεψαν την εκδήλωση δυσφορίας εκ μέρους των ΗΠΑ. Πάντως, μετά τη διαφαινόμενη σιωπηρή αντίθεση και της Τουρκίας, λόγω των τεταμένων σχέσεών της με το καθεστώς Ασαντ, τα ρωσικά αεροσκάφη αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο του Ιράν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT