Στρατηγική πόλωσης επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προσοχή στραμμένη στους αναποφάσιστους, οι οποίοι, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, «είναι σε φάση αφύπνισης», ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας, με βασικό πρόταγμα της στρατηγικής του το αίτημα για αυτοδυναμία.

Σε αυτό επανήλθε εμφατικά το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Αλέξης Τσίπρας από τα Ιωάννινα, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ άλλους δύο βουλευτές (ώστε αθροιζόμενοι στους 149 που εξέλεξε το κόμμα τον Ιανουάριο να φθάσουν τους 151 και να δώσουν αυτοδυναμία). «Για να μη χρειαζόμαστε δεκανίκια», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, υιοθετώντας διαφορετικό ύφος έναντι του πρώην κυβερνητικού εταίρου του, κ. Πάνου Καμμένου.

Αποστάσεις από ΑΝΕΛ

Η αναφορά σε «δεκανίκια» πιθανότατα δεν αφορά καν τους ΑΝΕΛ, καθώς στην Κουμουνδούρου, παρά την περί του αντιθέτου αισιοδοξία που εκφράζουν δημοσίως αρκετά στελέχη, εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο ο εταίρος τους να καταφέρει εκ νέου να εκλεγεί. Ωστόσο, η επιλογή του κ. Τσίπρα να αρχίσει να τηρεί αποστάσεις από τον κ. Καμμένο κατέστη εμφανής και στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, όταν απέφυγε να εμπλακεί στη λογομαχία του προέδρου των ΑΝΕΛ με τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη με τη φράση «εμένα μη με μπλέκεις σε αυτά».

Η μετωπική σύγκρουση με τη Ν.Δ. είναι στρατηγική επιλογή στη λογική της πόλωσης, που θα περιορίσει τη «χαλαρή» ψήφο προς τα μικρότερα κόμματα και θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι, η γραμμή της Κουμουνδούρου είναι η διαρκής απόρριψη κάθε συζήτησης για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ. Αντίθετα, είναι σαφές το χαμήλωμα των τόνων έναντι του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, καθώς αποτελούν την προφανή επιλογή αναζήτησης μετεκλογικών εταίρων.

Πάντως, συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι, εφόσον απαιτηθεί, θα ήταν προτιμότερο η συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία να γίνει με το ΠΑΣΟΚ, καθώς το εσωκομματικό περιβάλλον παρουσιάζεται ιδιαίτερα εχθρικό στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι. Ολα αυτά, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αναζήτησης άλλης εναλλακτικής για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που θα εξαρτηθεί από την τελική σύνθεση της επόμενης Βουλής.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές και στην προσπάθειά τους να επανασυσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, στον ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν:

1. Στη δεδομένη γι’ αυτούς υπεροχή του κ. Τσίπρα έναντι των πολιτικών αντιπάλων του και κυρίως έναντι του κ. Μεϊμαράκη. Η σχέση ανάμεσα στους δύο έναντι του εκλογικού σώματος θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό στη μεταξύ τους τηλεοπτική αναμέτρηση αύριο το βράδυ.

Κατά γενική παραδοχή, ο κ. Τσίπρας ήταν μάλλον υποτονικός στην τηλεμαχία της Τετάρτης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, η εικόνα αυτή αναμένεται να αλλάξει αύριο, καθώς ο ίδιος και το επιτελείο του αξιολογούν ως περισσότερο σημαντική την αυριανή αναμέτρηση και γνωρίζουν ότι θα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το τηλεοπτικό κοινό, το οποίο επιφύλαξε μέτρια υποδοχή στη διευρυμένη τηλεμαχία.

Ο κ. Τσίπρας, που θεωρείται το ισχυρό χαρτί της προεκλογικής εκστρατείας, θα συνεχίσει όλη την εβδομάδα τις δημόσιες παρεμβάσεις με ομιλίες και συνεντεύξεις, με την Κουμουνδούρου να προσδοκά ότι μπορεί να διαμορφώσει ρεύμα ανάλογο με εκείνο του δημοψηφίσματος.

2. Στην εμφατική προβολή του μηνύματος «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Η ομάδα επικοινωνιακής διαχείρισης της προεκλογικής εκστρατείας, μελετώντας τα επιμέρους χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων που έχουν γίνει τις προηγούμενες εβδομάδες, αποδίδει σε σημαντικό βαθμό τη χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στην επικράτηση, μετά την υπογραφή και ψήφιση του τρίτου μνημονίου, μιας αίσθησης απογοήτευσης που καταλήγει με τη διαπίστωση «όλοι ίδιοι είναι» και ενεργοποιεί την απόφαση για αποχή από τις εκλογές.

Εκτιμούν ότι τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των αναποφάσιστων και εκείνων που δήλωναν ότι προτιμούν την αποχή έχει αρχίσει να μειώνεται και αυτό θα μεταφραστεί σε ενίσχυση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Προκειμένου να ενισχύσουν αυτήν την τάση, εστιάζουν σε προβολή του διπόλου «παλιό – νέο».

3. Σε θετική προβολή, μέσω διαφημιστικών σποτ, του έργου της προηγούμενης κυβέρνησης, των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, των επαναπροσλήψεων, των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Οσα έγιναν μέχρι τώρα συνοδεύονται από παρουσίαση των προτεραιοτήτων για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέρχονται στον δημόσιο λόγο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικές υποσχέσεις του Ιανουαρίου, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ εν ευθέτω χρόνο και το αίτημα προς τους ψηφοφόρους «δώστε μας την ευκαιρία και τον χρόνο να υλοποιήσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε».

«Ασφαλείς» επιλογές για τα ψηφοδέλτια

Η αποφυγή «ανοιγμάτων» σε γειτονικούς πολιτικούς χώρους είναι ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό της συνολικής εικόνας των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, η οριστική μορφοποίηση των οποίων καθυστέρησε εξαιτίας έντονων εσωκομματικών διεργασιών και της προσπάθειας να «στριμωχτεί» στα ψηφοδέλτια Επικρατείας και Α’ και Β’ Αθήνας σημαντικός αριθμός εξωκοινοβουλευτικών στελεχών της απελθούσας κυβέρνησης. Η Κουμουνδούρου κατέληξε σε «ασφαλείς» επιλογές, τοποθετώντας επικεφαλής στο Επικρατείας τον κ. Γ. Δραγασάκη, στην Α’ Αθήνας τον κ. Αλ. Φλαμπουράρη, στη Β’ Αθήνας τον κ. Ευ. Τσακαλώτο και στην Αττική τον κ. Αρ. Μπαλτά. Οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν με δύο σημαντικά κριτήρια: το πρώτο αφορά τη σαφή επιθυμία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει μία κατά το δυνατόν συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε να αποφύγει επανάληψη όσων έγιναν τους τελευταίους επτά μήνες, με τις διαρκείς διαφωνίες, τις εντάσεις, τις διαφοροποιήσεις σε κρίσιμες ψηφοφορίες και με αποκορύφωμα τη διάσπαση. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και η ψήφιση των δύσκολων μέτρων θα απαιτήσουν πειθαρχία.

Ο δεύτερος παράγοντας που καθόρισε τις διαδικασίες διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων ήταν ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν στην Κουμουνδούρου θα ήταν να πυροδοτήσουν, με αμφιλεγόμενες επιλογές τους, έναν νέο γύρο διαφωνιών, διαμαρτυριών και αντιδράσεων στην οργανωμένη κομματική βάση, πράγμα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη εσωστρέφεια, αλλά και ένα νέο κύμα φυγής προς τη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη.

Ετσι, ενώ θεωρείτο ότι με την αποχώρηση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας, που είχαν πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις για «άνοιγμα» στα ψηφοδέλτια κατά τις προηγούμενες εκλογές, αυτήν τη φορά θα ήταν πιο εύκολο να γίνει το «άνοιγμα» αυτό, τελικά κάτι τέτοιο δεν προχώρησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT