Εναλλακτικές λύσεις έναντι φοροκαταιγίδας από το Ποτάμι

Εναλλακτικές λύσεις έναντι φοροκαταιγίδας από το Ποτάμι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιστοιχισμένος από οκτώ διακεκριμένα στελέχη του, επέλεξε να δώσει χθες τη διακαναλική συνέντευξή του ο Στ. Θεοδωράκης, θέλοντας εμπράκτως να καταρρίψει τη μομφή των επικριτών του ότι «το Ποτάμι είναι ο ίδιος», αλλά και να καταδείξει είναι το κόμμα του είναι το μόνο που έχει στις τάξεις του νέα και άφθαρτα πρόσωπα, που είναι έτοιμα να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες. Και είχαν ενδιαφέρον οι απαντήσεις που έδωσαν οι οκτώ –δηλαδή οι κ.κ. Χ. Θεοχάρης, Αντ. Λυμπεράκη, Μ. Ματσαγγάνης, Στρ. Μούγερ, Λενιώ Μυριβήλη, Γ. Παγουλάτος, Θαν. Σκόκος και Π. Τσακλόγλου–, διότι αν μη τι άλλο περιέγραψαν αρκετές εναλλακτικές λύσεις έναντι της φοροκαταιγίδας που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο, τις οποίες όπως τόνισε ο κ. Θεοδωράκης θα μπορέσει να επιβάλει μόνο αν το Ποτάμι κάνει την Κυριακή την έκπληξη και έχει διψήφιο ποσοστό.

Ας δούμε ενδεικτικά κάποιες από τις παρεμβάσεις-απαντήσεις που έδωσαν τα στελέχη του Ποταμιού: Ο κ. Χάρης Θεοχάρης απαρίθμησε ως αυτονόητα μέτρα πέραν του μνημονίου τη δημιουργία ΔΟΥ φυσικών προσώπων, που θα εξυπηρετούνται μέσω ΚΕΠ και Ιντερνετ, την απαλλαγή των επιχειρήσεων τζίρου μέχρι 30.000 ευρώ από τον βραχνά του ΦΠΑ (καθώς εισφέρουν μόνο το 4%) και τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

Ενοποίηση ασφαλιστικού

Ο αν. καθηγητής Μ. Ματσαγγάνης, αφού κατήγγειλε ότι το 25% όσων συνταξιοδοτήθηκαν ακόμη και τον προηγούμενο Μάιο ήταν κάτω των 55 ετών και ότι οι «νεανικές» αυτές συντάξεις κοστίζουν στη χώρα 160 εκατ. ευρώ τον μήνα, πρότεινε ως μόνη λύση την άμεση και πλήρη ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος με ένταξη όλων σε ένα ενιαίο ταμείο και με εισφορές ανάλογα με το εισόδημα. Η καθηγήτρια Οικονομικών Αντ. Λυμπεράκη εξήγησε ότι οι πλουσιότεροι στην Ελλάδα εισπράττουν 3 φορές περισσότερα κοινωνικά επιδόματα από τους φτωχότερους και πρότεινε τη θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο πρότυπο του ΕΚΑΣ για ολόκληρο τον πληθυσμό, το οποίο θα αναδιανείμει τους πόρους σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Ο καθηγητής Γ. Παγουλάτος επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη η επόμενη κυβέρνηση να διεκδικήσει ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα μείωσης της ανεργίας ως συμπληρωματικό των εθνικών επιδομάτων. Ο επιχειρηματίας Στρ. Μούγερ ανέδειξε τρόπους ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με σταδιακή μείωση της φορολόγησης στο 20% έως το 2020, μείωση του κόστους ενέργειας και κινητροδότηση προσλήψεων, ο Θαν. Σκόκος προανήγγειλε ότι το Ποτάμι θα πρωταγωνιστήσει στην επιτάχυνση των επτά μεγάλων αποκρατικοποιήσεων που εκκρεμούν (αεροδρόμια, ΟΛΠ, λιμάνι Θεσσαλονίκης, ΔΕΣΦΑ, Αστέρας Βουλιαγμένης, Ελληνικό και Ιππόδρομος). Η καθηγήτρια Λενιώ Μυριβήλη ανέδειξε την ανάγκη ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου για τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ο κ. Π. Τσακλόγλου μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει αταλάντευτα η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων των υπηρεσιών.

«Αν το Ποτάμι λάβει, π.χ., 10%, τα κομματικά συστήματα τελειώνουν, γιατί θα επιβάλουμε την αξιοκρατία παντού, κάτι που αποδεικνύουμε ήδη με το παράδειγμά μας», ήταν η καταληκτική ατάκα του κ. Θεοδωράκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT