Ο Αλ. Τσίπρας ζητεί «δεύτερη ευκαιρία»

Ο Αλ. Τσίπρας ζητεί «δεύτερη ευκαιρία»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνικό ακραίας πόλωσης διαμορφώνεται το τελευταίο τριήμερο πριν από τις εκλογές, καθώς οι δύο βασικοί διεκδικητές της πρώτης θέσης, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ανεβάζουν τους τόνους και θέτουν περισσότερο εμφατικά το δίλημμα της επιλογής του προσώπου που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης. Σε αυτό το δίλημμα θα επιμείνει ο κ. Τσίπρας σήμερα και αύριο, ταυτίζοντας τον κ. Μεϊμαράκη με αυτό που στον ΣΥΡΙΖΑ ονομάζουν «παλιό πολιτικό σύστημα» και ζητώντας από τους πολίτες να δώσουν στον ίδιο και στο κόμμα του την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν το έργο που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε, καθώς είχε εστιάσει στη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το μήνυμα επικεντρώνεται και το τελευταίο προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προβάλλει τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, με το σλόγκαν «Το αύριο έχει ταυτότητα. Ξεμπερδεύουμε με το παλιό».

Ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο SBC, επισήμανε ότι «τώρα είναι η στιγμή να βάλουμε μια κι έξω τέλος στο παρελθόν που μας βαραίνει. Να ξεμπερδέψουμε με το σύστημα που κρατάει όμηρο την πολιτική ζωή του τόπου». Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανοιχτός σε ενδεχόμενη επιστροφή μελλοντικά όσων αποχώρησαν, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «ο κάθε ένας έχει διαλέξει τον δρόμο του και οι δρόμοι είναι σε διαφορετική κατεύθυνση», ενώ, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν κρατάει κακία σε κανέναν, πρόσθεσε: «Οταν κάποιος επιλέγει σε μια κρίσιμη στιγμή την ιδεολογική καθαρότητα και να μη λερώσει τα χέρια του και να κάθεται στη γωνιά και να λέει “τα δύσκολα έρχονται, εγώ σας προειδοποίησα”, τότε επιλέγει μία θέση και στάση που για μένα δεν είναι θέση και στάση της Αριστεράς, που είναι χρήσιμη στον τόπο».

Στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται αισιόδοξοι πως θα καταφέρουν να επικρατήσουν στην εκλογική αναμέτρηση και επικαλούνται προς τούτο τα επιμέρους χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν πολύ υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Ετσι, εκτιμούν ότι στην τελική ευθεία υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι να στραφούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επιμένει να ζητάει «ισχυρή εντολή», δηλαδή αυτοδυναμία, το κομματικό επιτελείο παραδέχεται στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας μάλλον δεν είναι εφικτός. Παρά ταύτα, τονίζουν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέας προσφυγής στην κάλπη και ότι ο κ. Τσίπρας θα αξιοποιήσει την εντολή που θα λάβει και θα σχηματίσει κυβέρνηση – μιλούν μάλιστα για κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Αναφορικά με τους πιθανούς εταίρους, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι ΑΝΕΛ. θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες ότι, τελικά, ίσως δεν απαιτηθεί να αναζητηθούν άλλοι μετεκλογικοί σύμμαχοι και θα μπορούσαμε να έχουμε επανάληψη του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν απαιτηθεί και άλλος εταίρος, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βιάζονται να τον προσδιορίσουν, λέγοντας ότι θα περιμένουν πρώτα να δουν τη σύνθεση της νέας Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT