Σήμα προς Ε.Ε. με παραμονή Τσακαλώτου, αναβάθμιση Χουλιαράκη

Σήμα προς Ε.Ε. με παραμονή Τσακαλώτου, αναβάθμιση Χουλιαράκη

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βουνό μέτρων έχουν μπροστά τους ο παραμένων υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος και ο νέος αναπληρωτής του, Γ. Χουλιαράκης, καθώς οι δυο τους θα αναλάβουν βέβαια και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την εξειδίκευση όσων μέτρων παραμένουν σε εκκρεμότητα από το τρίτο μνημόνιο. Αμφότεροι θα έχουν την κεντρική ευθύνη το επόμενο κρίσιμο δίμηνο, προκειμένου να διασφαλίσουν την εκταμίευση των δύο υποδόσεων που εγκρίθηκαν τον Αύγουστο ύψους 3 δισ. ευρώ και παράλληλα να θέσουν τις βάσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου του προγράμματος. Στο πλευρό τους θα είναι βέβαια και ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος παραμένει υπεύθυνος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί των εσόδων, ενώ αντιθέτως ο κ. Δημ. Μάρδας δεν θα έχει πλέον ενεργό εμπλοκή στη διαχείριση του μνημονίου, καθώς μετακινήθηκε στο υπουργείο των Εξωτερικών ως υφυπουργός.

Ο «νέος» υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, δεν είναι ασφαλώς άπειρος, καθώς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε εξ ολοκλήρου το τρίτο μνημόνιο στην τελική του μορφή και γνωρίζει πολύ καλά τις υποχρεώσεις, αλλά και τις εκκρεμότητές του. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος τόσο ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στην προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών τον τελευταίο μήνα, έχει χειριστεί τα θέματα του μνημονίου και γνωρίζει εκ των έσω πού πρέπει να δοθεί έμφαση για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και εμπλοκές με τους δανειστές.

Αλλωστε, η επιλογή τους από τον κ. Τσίπρα στο νέο κυβερνητικό σχήμα είχε ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες. Ειδικά ο ορισμός του κ. Χουλιαράκη ως υπεύθυνου για την τήρηση του προγράμματος, έχει και τον προφανή στόχο να στείλει το μήνυμα εντός και εκτός συνόρων ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια υπέγραψε χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, η ατζέντα των επόμενων δύο – τριών μηνών είναι αρκετά «βαριά». Για να διασφαλιστούν οι δύο υποδόσεις των 3 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε χθες και ο επικεφαλής του Euroworking Group (EWG), Τ. Βίζερ, προϋποθέτει την υλοποίηση σειράς προαπαιτούμενων μέτρων. Ειδικότερα:

• Για την πρώτη υποδόση (2 δισ. ευρώ), θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με τα μέτρα του 2016 –κυρίως– και των επόμενων ετών, καθώς και σε άλλα διοικητικού χαρακτήρα μέτρα.

• Για τη δεύτερη υποδόση (1 δισ. ευρώ), το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα. Και συγκεκριμένα να έχει προχωρήσει η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι αλλαγές στη διακυβέρνηση του ΤΧΣ και των τραπεζών.

Η δε λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα θα καθοριστεί στο αυριανό EWG.

Και πέραν αυτών, όμως, μέχρι το τέλος του έτους το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει διασφαλίσει την υλοποίηση 127 δράσεων επί συνόλου 225 μέτρων του νέου μνημονίου. Από αυτές οι σημαντικότερες είναι η προώθηση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις έπειτα από διαβούλευση (συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις κ.λπ.), η εφαρμογή των δύο εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ, η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος, το νέο ενιαίο μισθολόγιο, η διαμόρφωση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων κ.ά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT