Ετοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα «με όλα τα διαθέσιμα μέσα» η Κομισιόν

Ετοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα «με όλα τα διαθέσιμα μέσα» η Κομισιόν

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ύπαρξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης επιβεβαίωσε χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δηλώνοντας ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει «με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Υπογράμμισε επίσης ότι η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει τη λίστα αναγκών της ελληνικής κυβέρνησης στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που σχεδιάστηκε με προτροπή του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν–Κλοντ Γιούνκερ. Η κ. Αντρέεβα τόνισε πως ο πρόεδρος Γιούνκερ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του να ετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και υπογράμμισε πως η Επιτροπή βοήθησε καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού, μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή των αναγκών σε βοήθεια της Ελλάδας.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη, συνεπώς, να βοηθήσει για την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης ενισχύοντας τις υποδομές φιλοξενίας, τη διαχείριση των συνόρων, τη μετεγκατάσταση και επιστροφή των μεταναστών και τώρα εξετάζονται οι μελλοντικές ανάγκες της Ελλάδας σε καταλύματα για τους μετανάστες, ανθρώπινο δυναμικό και ενίσχυση μέσω υλικής υποστήριξης. Σχετικά με το ζήτημα της ενεργοποίησης των διαδικασιών μετεγκατάστασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσκοπεί στην άμεση ανταπόκριση όλων των κρατών-μελών, στέλνοντας σχετικές επιστολές σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να εγκριθεί αύριο, Τετάρτη, θα υπερβαίνει τα 500 εκατoμμύρια ευρώ και οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT