Στην απογοήτευση επενδύει πλέον η κυβέρνηση

Στην απογοήτευση επενδύει πλέον η κυβέρνηση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κυριαρχία της απογοήτευσης και την εξανέμιση της ελπίδας ότι είναι εφικτή η μετακίνηση μέσω της βαλκανικής οδού προς τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης επενδύει πλέον η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη. Ανώτερη κυβερνητική πηγή σχολιάζει, μάλιστα, ότι υπολογίζεται πως σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός των προσφύγων που έχουν συγκεντρωθεί στον αχανή αυτοσχέδιο καταυλισμό θα έχουν πεισθεί να τον εγκαταλείψουν και να μετακινηθούν σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας.

Το προσφυγικό θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης στη χώρα μας της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, σήμερα και αύριο, η οποία αναμένεται να επισκεφθεί την Ειδομένη.

Η κυβερνητική ηγεσία στρέφει την προσοχή της στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., την επόμενη εβδομάδα, όπου ουσιαστικά θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, στην οποία η κυβέρνηση επενδύει για ανάσχεση των ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. «Η μάχη θα δοθεί εκεί», σχολιάζει στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, αναγνωρίζοντας ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ένα πολύ γενικό πλαίσιο, το οποίο μόνο όταν εξειδικευθεί θα μπορεί η κυβέρνηση να αξιολογήσει πόσο θετικό ή αρνητικό είναι για τη χώρα μας.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει ως θετική εξέλιξη την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία, που υπέγραψαν οι κ. Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σμύρνη προχθές, αναγνωρίζουν, όμως, ότι στην πράξη θα φανεί εάν οι καλές προθέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός θα γίνουν έργα, καθώς η συμφωνία επανεισδοχής ήταν ενεργή αλλά η τουρκική πλευρά αρνούνταν να εφαρμόσει. Εντύπωση προκάλεσε χθες, αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία και την κριτική που ασκήθηκε για τις δηλώσεις αναφορικά με το casus belli, η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος υπεραμύνθηκε (Ρ/Σ ΒΗΜΑ) των κυβερνητικών χειρισμών, λέγοντας ότι η εναλλακτική είναι ο πόλεμος.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί την Παρασκευή στο Παρίσι, όπου έχει προσκληθεί ως παρατηρητής στη σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών. Στο περιθώριο της συνόδου, ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει και για το προσφυγικό, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η Γαλλία είναι από τις χώρες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ικανοποίηση του αιτήματος της Τουρκίας για επίσπευση της απελευθέρωσης χορηγήσεων βίζας για Τούρκους πολίτες, που είναι ένα από τα ανταλλάγματα που ζήτησε η Αγκυρα για να συμφωνήσει σε επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά. Παράλληλα, χωρίς να υπάρχει ακόμη κάτι συμφωνημένο, συνεργάτες του κ. Τσίπρα αφήνουν να εννοηθεί πως παραμονές της Συνόδου Κορυφής θα έχει κύκλο επαφών με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT