Προσδοκίες αλλά και φόβοι στη Σύνοδο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, εναποθέτει η κυβέρνηση τις προσδοκίες της για λύση στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών. Πάντως, καθώς η σύνοδος πλησιάζει, αναδεικνύεται με εμφατικό τρόπο η πολυπλοκότητα των ζητημάτων που εμφανίζει η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Από πολλά κράτη-μέλη εγείρονται ζητήματα, ενώ ειδικά για την Ελλάδα και την Κύπρο η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας ακουμπά σε ευαίσθητες παραμέτρους εθνικών ζητημάτων. Στο Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και το διπλωματικό προσωπικό, γίνεται προσπάθεια να αναλυθούν όλες οι παράμετροι που θα μπορούσαν να θιγούν από μια τέτοια συμφωνία, προκειμένου η ελληνική αντιπροσωπεία να μεταβεί αύριο στη βελγική πρωτεύουσα με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Χθες, αργά το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου για το θέμα. Πάντως, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι θα απαιτηθούν ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί και συγκερασμός πολλών διαφορετικών προσεγγίσεων προκειμένου να επιτευχθεί μια ικανοποιητική συμφωνία.

Παράλληλα, οι εξελίξεις του τελευταίου διημέρου και η πρωτοφανής κατάσταση που διαμορφώθηκε στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο, μετά την υποκινούμενη προσπάθεια μαζικής διέλευσης προσφύγων, κατέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας την πολυπλοκότητα των ζητημάτων που μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανακύψουν. Η κυβέρνηση, που προσδοκούσε ότι μέχρι την αυριανή Σύνοδο Κορυφής η Ειδομένη θα αποτελούσε παρελθόν και ότι οι περισσότεροι εκ των συγκεντρωθέντων εκεί θα είχαν ήδη πεισθεί να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας σε άλλες περιοχές της χώρας, εμφανίσθηκε να αιφνιδιάζεται από τα γεγονότα της Καθαράς Δευτέρας, που απείλησαν με περιπλοκές στις διπλωματικές σχέσεις Αθηνών – Σκοπίων, ενώ υιοθέτησε τουλάχιστον αμήχανη στάση έναντι όσων συνέβησαν. Αν και, επισήμως, η κυβερνητική γραμμή είναι ότι δεν υπάρχει σαφής γνώση για τους υποκινητές της μαζικής προσπάθειας προσφύγων και μεταναστών να σπάσουν τον αποκλεισμό, σε ιδιωτικές συζητήσεις τους κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι ήταν οι εμπνευστές της ιδέας και «δείχνουν» προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, χωρίς να θέλουν να συγκεκριμενοποιήσουν τις αναφορές τους, καθώς «δεν επιθυμούμε να μπούμε σε αντιπαράθεση με τις ΜΚΟ αυτή τη στιγμή».

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, έπειτα από συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, σε «διαρκή παραπληροφόρηση» στην Ειδομένη, «ενδεχομένως και από ομάδες που έχουν τον τίτλο των “εθελοντών”», ανέφερε ότι «δεν μπορεί αυτή τη στιγμή τον έλεγχο της πληροφόρησης να τον έχουν παραοργανώσεις με τον μανδύα των ΜΚΟ, που κατευθύνουν τους ανθρώπους σε συνθήκες περαιτέρω εκμετάλλευσης», ενώ απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες να μετακινηθούν στα κέντρα υποδοχής.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν είναι στους σχεδιασμούς της οργανωμένη επιχείρηση για την απομάκρυνση των συγκεντρωθέντων στην Ειδομένη, αν και κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η απροθυμία όσων βρίσκονται εκεί να μετακινηθούν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, καθώς, πλέον, αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι τραγική και δυνητικά επικίνδυνη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τουλάχιστον αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ότι η εικόνα του καταυλισμού προσφύγων στην Ειδομένη είναι «τιμητική για την Ελλάδα». Ο κ. Μπαλτάς, που επανήλθε με διευκρινιστική δήλωση για να υποστηρίξει ότι απομονώθηκε μια φράση από όσα είπε, αναφέρθηκε, επίσης, σε πιθανότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης μέχρι τον Απρίλιο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT