1.200 αιτήματα για άσυλο τον μήνα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μόνον ώρες πριν από την έναρξη της εξαιρετικά κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, η ελληνική πλευρά απαντά εμμέσως σε δύο βασικά σημεία που έχουν τεθεί από την πλευρά της Κομισιόν για την επίτευξη συμφωνίας. Το πρώτο αφορά την αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» από την Ελλάδα, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επανεισδοχή όχι μόνο των παράνομων μεταναστών αλλά και των προσφύγων στην Τουρκία. Το δεύτερο αφορά την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ώστε αυτές να μη διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα.

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, και συγκεκριμένα του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, δεν έγινε σχετικά καμία επίσημη δήλωση, αν και στις 5 Φεβρουαρίου, μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, και Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, ο ίδιος είχε δεσμευθεί εκ μέρους της κυβέρνησης για τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Κύκλοι του υπουργείου, ωστόσο, ανέφεραν χθες ότι οι δηλώσεις του υπουργού πραγματοποιήθηκαν σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο όμως χειρίζεται το θέμα.

Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» από την Ελλάδα «θα διευκολυνόταν εφόσον αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η ΕΑΣΟ (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασύλου), εξέδιδαν τεκμηριωμένες εκθέσεις για το αν η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα», αναφέρει στην «Κ» η Μαρία Σταυροπούλου, διευθύντρια της υπηρεσίας Ασύλου.

Οσον αφορά την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων παροχής ασύλου, ώστε όλη η διαδικασία να ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα, η κ. Σταυροπούλου αναφέρει ότι αυτό είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα προκειμένου να μην εξελιχθεί σε προσχηματική διαδικασία. «Οσον αφορά την επίσπευση της διαδικασίας, δεν έχουμε αντίρρηση επί της αρχής. Αυτό όμως σημαίνει πρακτικά ότι μας ζητούν να εξετάζεται στην Ελλάδα το 80% των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται στην Ε.Ε. συνολικά. Για να γίνει κάτι τέτοιο, επιβάλλεται να στηθεί και να οργανωθεί ένας μηχανισμός που να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια, και αυτό δεν μπορεί να γίνει σε δύο ημέρες. Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για το πού θα φιλοξενούνται όλοι αυτοί οι άνθρωποι, έστω για το χρονικό διάστημα της μιας εβδομάδας, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία». Επισημαίνει ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, λόγω των εξελίξεων στα σύνορα, ο αριθμός των αιτήσεων στην υπηρεσία για απόδοση ασύλου αυξήθηκε κατά 40%, με μέσο όρο κατάθεσης αιτημάτων μηνιαίως τα 1.200. Η υπηρεσία Ασύλου έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα εξέτασης 600 αιτημάτων την εβδομάδα. Η κ. Σταυροπούλου συμπληρώνει ότι «δεν είναι δυνατόν προς χάριν της ταχύτητας να υποβιβάσουμε τη διαδικασία ασύλου και να στείλουμε πίσω ανθρώπους σε χώρες στις οποίες κινδυνεύει η ζωή τους».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT