ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με στόχο έναν συμβιβασμό που θα καθιστά δυνατή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ πρόκειται να συνεχίσουν αυτή την εβδομάδα τις διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας στην ατζέντα και το ζήτημα του χρέους. Το τελευταίο συμφωνήθηκε να τεθεί επί τάπητος σε μια προσπάθεια να πεισθεί το Ταμείο να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι για το οποίο πιέζουν –για διαφορετικούς λόγους– Γερμανοί και Αμερικανοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ΔΝΤ επιμένει σε χαμηλότερες εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 από τους Ευρωπαίους, και σε συνδυασμό με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης και τα επιτόκια, το οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν – άρα το ελληνικό χρέος χρειάζεται ελάφρυνση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, στην Ουάσιγκτον αναμένεται να τεθούν δύο ακόμη παράγοντες που θα επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση: η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και το κόστος διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, την οποία έχει αναλάβει δυσανάλογα η Ελλάδα. Πηγή της «Κ» στο ΔΝΤ θεωρεί ότι το κόστος του προσφυγικού, που το ΔΝΤ υπολόγιζε σε μόλις 0,17% του ΑΕΠ το 2015, θα ανέβει.
Αναλυτές, όπως ο συνεργάτης του ινστιτούτου Peterson, Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, εκτιμούν ότι «η σύνοδος του ΔΝΤ είναι ένας ενδεδειγμένος χώρος και χρόνος, ένα ουδέτερο έδαφος για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις» για το χρέος. Το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ είναι μία καλή ευκαιρία για να συζητήσει το θέμα με τους ομολόγους του, ενώ μία συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρείται σίγουρη.
Ωστόσο, μέχρι την Παρασκευή δεν ήταν ακόμη γνωστό το πρόγραμμα της τελευταίας. Αβέβαιο, εξάλλου, είναι ακόμη αν οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν υπό τη μορφή διμερών συναντήσεων ή αν επιτόπου οι εμπλεκόμενοι αποφασίσουν να συνεδριάσουν όλοι μαζί. Οπως τονίζει, πάντως, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Αντρέα Μοντανίνο, η θέση του ΔΝΤ είναι πλέον ξεκάθαρη: αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Γι’ αυτό, όπως λέει, «θεωρώ μεν σημαντικό να μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας με το ΔΝΤ, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι τι θα κάνουν με το ελληνικό χρέος».
«Λογικοί» για το χρέος
Η κ. Λαγκάρντ ζήτησε την Πέμπτη από τους Ευρωπαίους να είναι «λογικοί» για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα. Ωστόσο, οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι για να βγει το πρόγραμμα, χρειάζεται επίσης μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Θεωρούν τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ μη ρεαλιστικό, ενώ κάποιοι θεωρούν ακόμη και το 2,5% οριακό. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Κίρκεγκααρντ, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο τέλος της ημέρας η ελληνική κυβέρνηση θα κερδίσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα βραχυπρόθεσμα, λόγω του προσφυγικού».
Από την πλευρά τους, τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν ρίξει στο τραπέζι την ιδέα να υπάρξουν δύο διαφορετικά προγράμματα, με διαφορετικούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κ. Μοντανίνο, «δεν πιστεύω ότι είναι βιώσιμο αυτό το σενάριο, καθώς στο τέλος της ημέρας η κυβέρνηση είναι μία. Δεν βγάζει νόημα να έχει δύο διαφορετικούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ενα δεύτερο πρόγραμμα με λίγα χρήματα και διαφορετικό στόχο θα δημιουργούσε σύγχυση… Οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να το δεχθούν ποτέ, δεν είναι βιώσιμο».
Η συμμετοχή του ΔΝΤ, πάλι, είναι σημαντική για τους Αμερικανούς. Αναλυτές, πολιτικοί και διπλωμάτες συμφωνούν ότι για τις ΗΠΑ, το να υπάρχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ο μόνος τρόπος να έχουν ένα λόγο στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μοντανίνο, «οι ΗΠΑ ανησυχούν, διότι υπάρχουν τόσες αβεβαιότητες στον κόσμο, στην Κίνα, τη Βραζιλία, τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, και δεν θέλουν μία επανάληψη του ελληνικού δράματος του περασμένου καλοκαιριού». Οσο για τη Γερμανία, η εμπλοκή του ΔΝΤ επίσης της είναι απαραίτητη, λέει ο κ. Κίρκεγκααρντ.
Καθώς, δε, το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους, εκτιμά ότι «είναι τρελό να θέλει η ελληνική κυβέρνηση να το διώξει, διότι το ΔΝΤ είναι ο “μπράβος” των Ελλήνων, κανείς δεν θα μπορέσει να αναγκάσει τους Γερμανούς να κάνουν κάτι που δεν θέλουν να κάνουν, αλλά η γερμανική κυβέρνηση χρειάζεται μέσα το ΔΝΤ».
Ούτε όμως το ΔΝΤ έχει συμφέρον να φύγει, σύμφωνα με τον ίδιο, διότι σε αυτή την περίπτωση «το μόνο που θα θυμάται ο κόσμος, η ιστορία, θα είναι ότι αποχώρησαν από την Ελλάδα. Ολα όσα έκανε το ΔΝΤ στην Ευρωζώνη θα θεωρούνται αποτυχία. Το ΔΝΤ θα είναι ο οργανισμός που τα παράτησε, και για έναν θεσμό που θέλει να έχει το μονοπώλιο των οικονομικών διασώσεων παγκοσμίως, δεν μπορεί να γίνει αυτό».