Η αναδίπλωση του κ. Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση, όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση (τελικά, πρότεινε αυτό να γίνεται μόνο στην περίπτωση που η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει Πρόεδρο), ερμηνεύθηκε ως συμβιβασμός έναντι της κίνησης «53+», που έσπευσαν με ηχηρό τρόπο να δημοσιοποιήσουν τη διαφωνία τους στην εκλογή ΠτΔ από τη βάση, αλλά και στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του. Ο κ. Τσίπρας έχει δείξει με σειρά κινήσεών του ότι δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε ανοιχτή σύγκρουση με την ισχυρότερη εσωκομματική ομαδοποίηση, που έχει εκδηλώσει την αντίθεσή της σε μια σειρά από ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής, όπως, πρόσφατα, η αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη ή η εφαρμοζόμενη πολιτική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει το τετραήμερο 13 – 16 Οκτωβρίου, θεωρείται καθοριστικό για τα επόμενα βήματα του κόμματος, τη σαφή επιδίωξη του κ. Τσίπρα να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ βασικό πυλώνα του νέου διπολισμού, ενώ σαφώς θα επηρεάσει και την κυβερνητική πορεία. Οι «53+», αν και με σημαντικές διαφορές στις θέσεις αλλά και στο ύφος εκδήλωσης των διαφωνιών σε σχέση με την πάλαι ποτέ Αριστερή Πλατφόρμα, έχουν αναχθεί στον κεντρικό πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης έναντι της προεδρικής πλειοψηφίας. Οι δύο πλευρές –«Προεδρικοί» και «53+»– προετοιμάζονται συστηματικά για τη «μάχη» του συνεδρίου, καθώς η καταγραφή δυνάμεων που θα γίνει εκεί θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις. Οσον αφορά το κόμμα, από την πλευρά των «προεδρικών» είναι σαφής η επιθυμία να γίνει άνοιγμα στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο και αυτό να σηματοδοτηθεί και με μετεγγραφές στελεχών. Ηδη, έχει αναγγελθεί η συμπόρευση με τον κ. Φώτη Κουβέλη, ενώ η συζήτηση έχει επεκταθεί και στην ένταξη προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ στελεχών, όπως η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η αριστερής τοποθέτησης στη χαρτογράφηση του ΣΥΡΙΖΑ κίνηση των «53+» ουδέποτε έκρυψε τις ενστάσεις της για γενικευμένο άνοιγμα προς το κέντρο και ο τελικός συσχετισμός θα επηρεάσει τη μορφή του κόμματος την επόμενη ημέρα.
Οσον αφορά την κυβέρνηση, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζεται σε άμεση συνάρτηση με τον ανασχηματισμό της, τον οποίο οι συνεδριακές διαδικασίες φαίνεται ότι έχουν «φρενάρει». Αναλόγως της ισχύος την οποία θα εξασφαλίσει από τις συνεδριακές διαδικασίες ο κ. Τσίπρας, θα καθοριστούν οι αλλαγές στην κυβέρνηση, που με τη σειρά τους θα καθορίσουν τις επιδόσεις της σε μια σειρά από ζητήματα, στα οποία παρουσιάζονται σημαντικές δυσλειτουργίες, όπως, για παράδειγμα, το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Ενα άλλο κεντρικό ζήτημα του συνεδρίου, το οποίο θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε κόμμα και κυβέρνηση και θα επηρεάσει την ισχύ του κ. Τσίπρα, είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν αναφορικά με τη συνέχιση ή όχι της ύπαρξης τάσεων μέσα στο κόμμα. Αρκετά στελέχη έχουν δημοσίως τοποθετηθεί εναντίον των τάσεων, ενώ φαίνεται να ενισχύεται η άποψη ότι ένα κόμμα εξουσίας δεν μπορεί να δίνει εικόνα κακοφωνίας, που λειτουργεί ως εσωτερική υπονόμευση.