Παρέμβαση για Κυπριακό, ΠΓΔΜ από Παυλόπουλο

Παρέμβαση για Κυπριακό, ΠΓΔΜ από Παυλόπουλο

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση για τα εθνικά θέματα έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθύνοντας το μήνυμα ότι, παρά τους δύσκολους καιρούς, όπως η σημερινή συγκυρία, δεν θα επηρεαστεί κατ’ ελάχιστον η υπεράσπιση «της πατρίδας, της Ιστορίας και των εθνικών ζητημάτων». Μιλώντας σε σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Αμυνας με θέμα «Τα εθνικά θέματα στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου», ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού αν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο σύνολο του κυπριακού εδάφους. Επικαλέστηκε, μάλιστα, ως παράδειγμα την επανένωση των δύο Γερμανιών, προϋποθέσεις για την οποία αποτέλεσαν η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη τη Γερμανία και η αποχώρηση και του τελευταίου Σοβιετικού στρατιώτη.

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο θέμα των συνόρων με αφορμή το Αιγαίο και τη Συνθήκη της Λωζάννης. Απηύθυνε μήνυμα ότι η συνθήκη πρέπει να είναι σεβαστή απ’ όλους και επανάλαβε ότι κάθε αμφισβήτησή της, έμμεση ή άμεση, είναι αδιανόητη και «αυτονοήτως απορριπτέα». Πολύ περισσότερο, αν οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. Αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε το επιχείρημα ότι η χρήση του ονόματος από την ΠΓΔΜ δεν αποτελεί μόνο παραχάραξη της Ιστορίας, αλλά αποπνέει αλυτρωτισμό. «Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ε.Ε.», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT