Πρ. Παυλόπουλος: Παραβίαση Συνθήκης της Λωζάννης

Πρ. Παυλόπουλος: Παραβίαση Συνθήκης της Λωζάννης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι παραβιάσεις όπως αυτή της Κυριακής στα Ιμια δεν έχουν καμία θέση σε χώρες που φιλοδοξούν να είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας έστειλε στην Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή, γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η Συνθήκη της Λωζάννης», υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος από την Πορτογαλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ενώ προειδοποίησε ότι επανάληψη τέτοιων ενεργειών θα είχε συνέπειες όχι μόνο στις ελληνοτουρκικές, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο» να ζητείται η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, ενώ σημείωσε ότι η νομοθεσία υπό αίρεση για τη λήψη μέτρων είναι «πέρα και έξω από τη λογική του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου». Οπως το έθεσε, «είναι άλλο να δεσμευθείς ότι σε συγκεκριμένα πεδία θα πάρεις μέτρα και να δεσμευθείς γραπτώς γι’ αυτό και άλλο να νομοθετήσεις», υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την Ελλάδα ή απ’ οποιαδήποτε χώρα που ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Νωρίτερα, κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα, έκανε ειδική αναφορά στο Eurogroup, σημειώνοντας ότι με βάση τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) το Eurogroup δεν περιλαμβάνεται στους θεσμούς της Ε.Ε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «θεσμικό και δικαιοδοτικό στρουθοκαμηλισμό» και, όπως επεσήμανε, «η ευρωομάδα είναι άτυπο, δηλαδή άνευ κρίσιμης θεσμικής σημασίας, φόρουμ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης», την ίδια στιγμή που (σ.σ.: έφερε ως παράδειγμα την τύχη της Ελλάδας στο πλαίσιο των μνημονίων) «όλες οι αποφάσεις, ως προς την εφαρμογή των μνημονιακών προγραμμάτων και τις αντίστοιχες “δρακόντειες” κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους, λαμβάνονται ύστερα από απόφαση της Ευρωομάδας». Κατέληξε, δε, ότι το υφιστάμενο δικαιικό πλαίσιο αναδεικνύει «επώδυνα» κενά στο πεδίο της σύναψης και εφαρμογής μνημονίων, όπως «η νομική αφάνεια του Eurogroup» και η «νομικώς “περιθωριακή” παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT