Νέα ερωτήματα δημιούργησε η χθεσινή απουσία του Πάνου Καμμένου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, τροφοδοτώντας σενάρια για το πλαίσιο που διαμορφώνεται πλέον όσον αφορά τη σχέση του με το Μέγαρο Μαξίμου. Το γεγονός, μάλιστα, ότι επρόκειτο για το πρώτο υπουργικό συμβούλιο που λαμβάνει χώρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών και τη μεγάλη συμπίεση που αυτή προκάλεσε στον μικρό κυβερνητικό εταίρο, προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη «ομίχλη» στην απουσία. Επισήμως, εξήγηση δεν δόθηκε. Ανεπίσημες πηγές των ΑΝΕΛ έλεγαν πως η απουσία οφείλεται σε «έκτακτη συνάντηση», καθώς ο ΥΕΘΑ την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού βρισκόταν στο γραφείο του στη Βουλή. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως επρόκειτο για «υπηρεσιακό θέμα».
Σύμφωνα με κάποιες κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, ο κ. Καμμένος «είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό» για την απουσία του, ενδεικτικό μιας προσπάθειας να πέσουν οι τόνοι. Δεν ήταν λίγοι, πάντως, εκείνοι που σημείωναν πως η ερμηνεία της απουσίας δεν συνάδει με το γεγονός πως το υπουργικό συμβούλιο ήταν προγραμματισμένο και όχι έκτακτο, κάτι που έδινε τη δυνατότητα στον υπουργό να προσαρμόσει αναλόγως το πρόγραμμα. Τα υπόλοιπα, ωστόσο, στελέχη των ΑΝΕΛ που κατέχουν υπουργικούς θώκους έδωσαν κανονικά το «παρών». Αν πάντως στην εξίσωση προστεθεί η τελευταία τοποθέτηση του κ. Καμμένου στο Εθνικό Συμβούλιο –την περασμένη Κυριακή– τότε τα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι στη συγκυβέρνηση αυξάνονται. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μιλώντας σε στελέχη του κόμματος, σημείωσε πως «η θέση των ΑΝΕΛ για τη Μακεδονία είναι αδιαπραγμάτευτη» και άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση. Παράλληλα, ανέφερε πως ο βασικός στόχος της σύμπραξης ήταν «η έξοδος από τα μνημόνια» και «η σύγκρουση με τη διαπλοκή», συμπληρώνοντας πως η επιτυχία αμφότερων των στόχων «έχει δρομολογηθεί». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καμμένος ανέφερε και μία ημερομηνία εν είδει «οροσήμου». Χαρακτηριστικά είπε πως «στις 21 Αυγούστου θα έχουμε την επίσημη ανακοίνωση ότι η Ελλάδα βγαίνει από την εποχή της παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας». Στο παζλ, πάντως, θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως εντός του επόμενου δεκαημέρου υπάρχει ένα πολύ σημαντικό «ραντεβού». Πρόκειται για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Εκεί, ο κ. Καμμένος θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» που έχει επισήμως απορρίψει.
Την ίδια ώρα, μία ερμηνεία της φράσης του κ. Καμμένου «θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση» έδωσε ο κ. Παπαχριστόπουλος (Παραπολιτικά fm). Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το τι θα πράξει το κόμμα του στην περίπτωση που έρθει η συμφωνία στη Βουλή, ο κ. Παπαχριστόπουλος απάντησε πως «θα αποσύρουμε τους υπουργούς, αλλά δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση», επικαλούμενος μάλιστα και τα λεγόμενα τόσο του κ. Καμμένου όσο και του αντιπροέδρου κ. Σγουρίδη.