Η έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, που σύμφωνα με πληροφορίες θα δρομολογηθεί με πρωτοβουλία της δικομματικής πλειοψηφίας στα τέλη του τρέχοντος μηνός ή στις αρχές Νοεμβρίου, συνιστά ένα από τα μείζονος ενδιαφέροντος ζητήματα που θα απασχολήσουν την τέταρτη και τελευταία σύνοδο της εθνικής αντιπροσωπείας με την παρούσα σύνθεσή της.
Η αναμενόμενη αυτή κίνηση εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς ως γνωστόν έχει προαναγγελθεί στο ανώτατο επίπεδο και αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό πολιτικό θέμα, ενόψει των εκλογών όποτε κι αν αυτές γίνουν. Στο ίδιο «κάδρο» εντάσσεται και μια άλλη προαναγγελθείσα διαδικασία: εκείνη η οποία αφορά τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία προ 17 μηνών είχε συγκροτηθεί με αντικείμενο τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας. Ενδεικτική των διαθέσεων της πλειοψηφίας είναι η επιμονή των βουλευτών της να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Επιτροπής το αργότερο στα τέλη Νοεμβρίου, ώστε αμέσως μετά να συζητηθεί το πόρισμα στην Ολομέλεια – και αυτό, δίχως να έχει στοιχειωδώς εξεταστεί ένα εκ των βασικών θεμάτων που έλαβε εντολή να διερευνήσει: το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης. Ως γνωστόν, σχεδόν όλες οι συνεδριάσεις επικεντρώθηκαν μόνο στις πτυχές του ΚΕΕΛΠΝΟ και του «Ερρίκος Ντυνάν», αφήνοντας εκτός διερεύνησης (δίχως εξέταση μαρτύρων κ.λπ.) τη φαρμακευτική δαπάνη – που σύμφωνα με κατά καιρούς επισημάνσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είχε ασυγκρίτως μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με τις δύο προαναφερόμενες άλλες πτυχές.
Τούτων δοθέντων, τα τέλη του 2018 αναμένονται για τη Βουλή ως ιδιαιτέρως βεβαρημένη περίοδος, καθώς πέραν των άλλων η εθνική αντιπροσωπεία θα έχει να ασχοληθεί και με τον προϋπολογισμό, η συζήτηση επί του οποίου αναμένεται πως θα χαρακτηρίζεται από εντάσεις, καθώς παραμένουν ανοιχτά σοβαρά ζητήματα, με αυτό των συντάξεων και της προοπτικής για περαιτέρω περικοπή τους να κυριαρχεί.
Σε αυτόν τον κατ’ αρχάς σχεδιασμό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η διάθεση εκ μέρους της πλειοψηφίας να τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια και το πόρισμα της Επιτροπής που είχε συσταθεί για το θέμα των γερμανικών οφειλών. Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης φέρεται να έχει ενημερώσει σχετικά τη Διάσκεψη των Προέδρων ότι το εν λόγω πόρισμα πιθανότατα να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από το 2019.
Μεγάλη εκκρεμότητα, φυσικά, θεωρείται και είναι η προβλεπόμενη από τη συμφωνία των Πρεσπών, επικύρωσή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται πως η Βουλή των Ελλήνων θα κληθεί να ψηφίσει επ’ αυτής, μόνον όταν ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ. Το αρχικό σενάριο προέβλεπε πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους. Ομως, οι εξελίξεις στα Σκόπια μετά το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσουν ολιγόμηνη αναβολή ως προς την τελική πράξη της Αθήνας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Πέραν όλων αυτών, βεβαίως, «τρέχει» και το νομοθετικό έργο με πολλούς υπουργούς κατά καιρούς να προαναγγέλλουν προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για σειρά ζητημάτων. Ηδη, γι’ αυτή την εβδομάδα δρομολογήθηκε η ψήφιση τριών σχεδίων νόμων των υπουργείων Τουρισμού, Οικονομικών και Υποδομών, ενώ έχουν ως γνωστόν κατατεθεί νομοσχέδια των υπουργείων Δικαιοσύνης και Πολιτισμού.