Στις ΗΠΑ κλιμάκιο του ΓΕΣ για τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους PrSM

Στις ΗΠΑ κλιμάκιο του ΓΕΣ για τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους PrSM

Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το επιτελείο βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης μελέτης στην οποία θα αποτυπώνονται όλες οι πιθανές επιλογές, με τα επιχειρησιακά οφέλη, το κόστος και τη διαδικασία απόκτησης και ενσωμάτωσης

3' 16" χρόνος ανάγνωσης

Εντονο παραμένει το ενδιαφέρον του Γενικού Επιτελείου Στρατού για τον εκσυγχρονισμό του πυραυλικού πυροβολικού και την απόκτηση νέας γενιάς τακτικών βαλλιστικών πυραύλων PrSM, παρά το γεγονός ότι η προμήθεια νέων ή η αναβάθμιση υφιστάμενων συστημάτων δεν βρίσκεται στη λίστα των άμεσων προτεραιοτήτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το επιτελείο βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης μελέτης στην οποία θα αποτυπώνονται όλες οι πιθανές επιλογές, με τα επιχειρησιακά οφέλη, το κόστος και τη διαδικασία απόκτησης και ενσωμάτωσης. Η μελέτη θα ενσωματώνει τα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου η χρήση πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς αποδεικνύεται υψίστης σημασίας για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων και την επίτευξη στρατηγικών πληγμάτων σε μεγάλη απόσταση από τις γραμμές του μετώπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αξιωματικοί του ΓΕΣ ετοιμάζονται να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρακολουθήσουν επίδειξη του συστήματος HIMARS. Αν και αντίστοιχες προσκλήσεις έχουν φτάσει και στο παρελθόν στην Αθήνα, είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά ανταποκρίνεται θετικά στο κάλεσμα των Αμερικανών, κίνηση που υποδηλώνει ότι αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για την ενίσχυση της δύναμης πυρός αλλά και της εμβέλειας του πυραυλικού πυροβολικού.

Στις ΗΠΑ κλιμάκιο του ΓΕΣ για τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους PrSM-1

Στο επίκεντρο τα βλήματα PrSM

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κλιμάκιο του ΓΕΣ, το οποίο θα αποτελείται από ανώτατους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Πυροβολικού, θα αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να παρακολουθήσει άσκηση με πραγματικά πυρά από συστήματα HIMARS. Το ελληνικό ενδιαφέρον δεν εστιάζεται τόσο στους εκτοξευτήρες, όσο στους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους PrSM (Precision Strike Missile) που θα χρησιμοποιηθούν στην άσκηση.

Οι PrSM αναπτύσσονται για τον αμερικανικό στρατό και μόλις τον περασμένο Νοέμβριο πέρασαν με επιτυχία το πρώτο στάδιο δοκιμών. Μετά την άσκηση, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν οι Ελληνες αξιωματικοί, θα λάβουν την πιστοποίηση της αρχικής επιχειρησιακής ετοιμότητας (Early Operational Capability), ενώ, θα ακολουθήσουν δοκιμές για τη μέγιστη εμβέλεια που μπορούν να φθάσουν. Η ακτίνα δράσης των συγκεκριμένων βλημάτων μπορεί να ξεπεράσει υπό προϋποθέσεις τα 400 χιλιόμετρα, απόσταση σημαντικά μεγαλύτερη από τους πυραύλους ATACMS που φέρουν οι πολλαπλοί εκτοξευτές MLRS του ελληνικού στρατού.

Ωστόσο, για να χρησιμοποιηθούν τα βλήματα PrSM από τα ελληνικά MLRS είναι απαραίτητη η αναβάθμισή τους στο επίπεδο Α2. Το πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, με το ΓΕΣ να το τοποθετεί ψηλά στη λίστα των αναγκών του, μαζί με την προμήθεια των ελικοπτέρων Blackhawk. Ωστόσο, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αποφάσισαν να μεταθέσουν την αναβάθμιση των MLRS στο μέλλον, κυρίως λόγω του ιδιαίτερα υψηλού κόστους άλλα και της προτεραιοποίησης άλλων ανελαστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις ΗΠΑ κλιμάκιο του ΓΕΣ για τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους PrSM-2

Το σχέδιο του εκσυγχρονισμού

Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η αναβάθμιση των MLRS θα είναι το επόμενο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Στρατού Ξηράς. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει τον εκσυγχρονισμό όχι του συνόλου, αλλά τουλάχιστον 24 από τους 36 εκτοξευτές, ώστε να περιοριστεί το κόστος στο 1,1 δισ. ευρώ. Εξετάζεται επίσης και ένα δεύτερο σενάριο, με αναβάθμιση ακόμη μικρότερου αριθμού MLRS, έως 12, με παράλληλη προμήθεια νέων πυραύλων.

Οι υπόλοιποι εκτοξευτές θα παραμείνουν στην υπάρχουσα διαμόρφωση ώστε να χρησιμοποιούνται ως φορείς των βλημάτων που διαθέτει ήδη ο Στρατός Ξηράς, τα οποία, όμως, θα πρέπει να επαναπιστοποιηθούν καθώς μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών βρίσκονται κοντά στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής. Το σχέδιο προβλέπει παρεμβάσεις στο σύνολο των MLRS, με νέο κινητήρα και σύστημα μετάδοσης στους φορείς, νέο σύστημα ελέγχου πυρός και ενισχυμένη θωράκιση. Παρόλο που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει επίσημα, η ελληνική πλευρά βάζει από τώρα στο τραπέζι τη δυνατότητα μεγαλύτερης εμπλοκής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. 

Στις ΗΠΑ κλιμάκιο του ΓΕΣ για τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους PrSM-3

Στη Γερμανία ο αρχηγός ΓΕΣ

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης συμμετέχει στη Σύνοδο Αρχηγών Στρατού των ευρωπαϊκών κρατών στο Γκάρμις της Γερμανίας όπου τίθενται επί τάπητος οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας, αλλά και η στρατιωτική ετοιμότητα της Ευρώπης.

Η Αθήνα παραμένει σταθερή στη θέση της για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα με στόχο τη θωράκιση των κρατών-μελών απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις που απειλούν την ασφάλεια της Ενωσης. Δηλώνει ακόμα έτοιμη να προσφέρει την πολύτιμη εμπειρία των αξιωματικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και στην αντιμετώπιση παραδοσιακών και υβριδικών κρίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT