Βολές Harpoon, Exocet, Sea Sparrow και RAM από το Πολεμικό Ναυτικό

Βολές Harpoon, Exocet, Sea Sparrow και RAM από το Πολεμικό Ναυτικό

Βολές με όλα τα κατευθυνόμενα βλήματα που διαθέτει το οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν πλοία του Στόλου

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Βολές με όλα τα κατευθυνόμενα βλήματα που διαθέτει το οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν πλοία του Στόλου, με ορισμένα συστήματα, όπως οι πύραυλοι επιφανείας Harpoon, να χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια.

Οι βολές για την αξιολόγηση των κατευθυνόμενων βλημάτων πραγματοποιήθηκαν σε δύο δόσεις, το πρωί της Τρίτης και το μεσημέρι της Τετάρτης και, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν επιτυχημένες. Οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να εξετάσουν τα στοιχεία από τα συστήματα τηλεμετρίας των βλημάτων μάχης που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να εξαγάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα των μονάδων και των όπλων τους. Αλλωστε, προχωρημένης ηλικίας δεν είναι μόνο τα πλοία αλλά και πολλά από τα πυρομαχικά του ελληνικού οπλοστασίου.

Πύραυλοι επιφανείας και αέρος

Η σημερινή βολή πυραύλου επιφανείας Harpoon, του όπλου με το μεγαλύτερο βεληνεκές (άνω των 80 ναυτικών μιλίων) που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, είναι η πρώτη που εκτελείται από το 1999. Ηταν η σχετικά «νέα» τότε φρεγάτα ΥΔΡΑ, η οποία εξαπέλυσε κατευθυνόμενο βλήμα επιφανείας Harpoon έναντι πλωτού στόχου κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στην πολυεθνική άσκηση «Bright Star» στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, τα τελευταία 25 χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει στη διάθεσή του στοιχεία βολής του συγκεκριμένου όπλου και η όποια χρήση του, κατά το διάστημα αυτό, γινόταν μόνο σε εικονικό περιβάλλον.

Βολές Harpoon, Exocet, Sea Sparrow και RAM από το Πολεμικό Ναυτικό-1
Φωτ.: Πολεμικό Ναυτικό 

Την ιδιαίτερη «τιμή» είχαν δύο φρεγάτες τύπου S, από τις παλαιότερες –πλην όμως εκσυγχρονισμένες– που διαθέτει ο ελληνικός Στόλος. Παρουσία της ηγεσίας, οι ΕΛΛΗ και ΛΗΜΝΟΣ έριξαν κατά ενός παροπλισμένου πλοίου, το οποίο κατέληξε στον βυθό του Ιονίου μετά τα επιτυχημένα πλήγματα. Το Harpoon, άλλωστε, είναι ένα από τα ισχυρότερα ναυτικά βλήματα με εκρηκτική κεφαλή 220 κιλών, η οποία αναφλέγεται με χρονική καθυστέρηση ώστε ο πύραυλος να εκραγεί αφού πρώτα διαπεράσει την εξωτερική επιφάνεια του στόχου, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.

Βολές Harpoon, Exocet, Sea Sparrow και RAM από το Πολεμικό Ναυτικό-2
Φωτ.: Πολεμικό Ναυτικό 

«Καταιγισμός» πυρών

Εντεκα πολεμικά και δύο πλοία γενικής υποστήριξης αναπτύχθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στο Ιόνιο πέλαγος, σε περιοχή δυτικά της Ζακύνθου, η οποία δεσμεύτηκε με NAVTEX για την εκτέλεση πυρών. Η αρμάδα απαρτιζόταν από τέσσερις φρεγάτες τύπου S, δύο φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, τέσσερις πυραυλακάτους Vosper και μία κανονιοφόρο. Εκτός από τις δύο S, βολές με κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας Exocet Block II εκτέλεσαν και δύο πυραυλάκατοι, ενώ σε ετοιμότητα είχαν τεθεί δύο F-16 οπλισμένα με Maverick αλλά και ένα ελικόπτερο S-70 με Hellfire, ώστε να επιχειρήσουν σε περίπτωση που τα βλήματα των πλοίων δεν έβρισκαν στόχο.

Πραγματικά πυρά κατά εναέριων στόχων εκτελέστηκαν και το πρωί της Τρίτης, για πρώτη φορά από το 2021. Οι φρεγάτες ΣΠΕΤΣΑΙ και ΕΛΛΗ έβαλλαν με πυραύλους Sea Sparrow κατά μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ, δύο πυραυλάκατοι έκαναν χρήση του συστήματος εγγύς προστασίας RAM.

Βολές Harpoon, Exocet, Sea Sparrow και RAM από το Πολεμικό Ναυτικό-3
Φωτ.: Πολεμικό Ναυτικό 

«Το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε ό,τι υλικό διαθέτει στον τομέα των κατευθυνομένων βλημάτων» αναφέρει αρμόδια στρατιωτική πηγή στην «Κ» σημειώνοντας πως όλα κύλησαν σύμφωνα με τον σχεδιασμό του επιτελείου. Η επιχειρησιακή εκπαίδευση του Ναυτικού έρχεται λίγες ημέρες μετά τις ασκήσεις «Καταιγίδα» και «Λαίλαπα» κατά τη διάρκεια των οποίων στελέχη και μέσα δοκιμάστηκαν σε αντικείμενα ανθυποβρυχιακού, αντιαεροπορικού και πολέμου επιφανείας και εκτέλεσαν πυρά με τα πυροβόλα των 76 και 54 χιλιοστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT