Στη Σαλαμίνα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Τέταρτη FDI εισηγείται το Π.Ν.

Στη Σαλαμίνα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Τέταρτη FDI εισηγείται το Π.Ν.

Η «Κ» πληροφορείται πως η ελληνική πλευρά βρίσκεται καιρό τώρα σε συζητήσεις με τους Γάλλους. Τα εμπόδια για τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας βρέθηκε νωρίτερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Δημήτριο Κατάρα. Η επίσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας, αν και προγραμματισμένη, είχε υψηλό συμβολισμό καθώς έλαβε χώρα λίγα εικοσιτετράωρα μετά το περιστατικό στην Κάσο, όπου το Πολεμικό Ναυτικό ανέπτυξε μία φρεγάτα και μία κανονιοφόρο «απέναντι» σε πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία.

Ο στρατηγός Χούπης ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την κατάσταση του στόλου, για τις μελλοντικές προκλήσεις και τις απειλές στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις αποστολές στις οποίες συμμετέχουν οι μονάδες, με κυριότερη την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες και επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα που αποτελούν «αγκάθι» για το Πολεμικό Ναυτικό, όπως η ενίσχυση με νέες πλώρες, η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ, η «αιμορραγία» στελεχών και ο αριθμός εισακτέων στις παραγωγικές σχολές.

Πριν από τη συνάντηση του με τον αρχηγό στόλου, αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πήγε στην Αμφιάλη όπου επισκέφθηκε πυραυλάκατο τύπου Vosper και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε σκάφος ανορθόδοξου πολέμου Mark V με το οποίο μετέβη σε υποβρύχιο 214.

4η φρεγάτα FDI HN

Η πρόσφατη ένταση με την Τουρκία αναζωπύρωσε τις συζητήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτικής αποτροπής. Η εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας στην πολιτεία περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης για την απόκτηση της 4ης φρεγάτας FDI HN. Το «σήμα» δόθηκε και από τη Λοριάν, όπου βρίσκονται τα ναυπηγεία της Group Naval, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Πιερ Ερίκ Πομελέ να επισημαίνει πριν από λίγες ημέρες ότι η τιμή της 4ης φρεγάτας παραμένει σταθερή στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ μαζί με τα όπλα της, όσο δηλαδή κόστισαν και οι άλλες τρεις.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει παραδώσει την εισήγησή του στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η οποία είναι θετικά διακείμενη, όμως οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε ανώτατο επίπεδο. Η «Κ» πληροφορείται πως η ελληνική πλευρά βρίσκεται καιρό τώρα σε συζητήσεις με τους Γάλλους καθώς όλες οι εναλλακτικές προτάσεις για την πρόσκτηση νέων μονάδων έχουν «ναυαγήσει».

Το Πολεμικό Ναυτικό απέρριψε την επιλογή των αμερικανικών παράκτιων περιπολικών LCS που περιείχε η περίφημη λίστα Μπλίνκεν, καθώς το κόστος εξοπλισμού και επαναφοράς κρίθηκε ασύμφορο. Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν και οι προσπάθειες ανεύρεσης μονάδων στη διεθνή «αγορά», αφού δεν βρέθηκαν πλοία τα οποία πληρούν την απαραίτητη προϋπόθεση της άμεσης και με χαμηλό κόστος ένταξης στον στόλο, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως ενδιάμεση λύση.

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ

Η εισήγηση του ναυτικού επιτελείου περιλαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, αν και προς το παρόν το πρόγραμμα φαίνεται να συναντά σοβαρά εμπόδια. Το κυριότερο είναι το υψηλό τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει το Πολεμικό Ναυτικό, που αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό του μισού εκατομμυρίου, με εκτιμήσεις να μιλούν ακόμη και για 800.000 ευρώ για τα τέσσερα πλοία.

«Οι ΜΕΚΟ δείχνουν την αξία τους στην Ερυθρά Θάλασσα» αναφέρουν στην «Κ» αρμόδιες πηγές του ναυτικού επιτελείου, επισημαίνοντας ότι ο εκσυγχρονισμός τους είναι «μονόδρομος» για το Πολεμικό Ναυτικό. Το σχέδιο που εξετάζει η ηγεσία, είναι να πραγματοποιηθούν επί μέρους αναβαθμίσεις που θα περιλαμβάνουν, σε πρώτη φάση, τον οπλισμό και συγκεκριμένα το πυροβόλο των 5 ιντσών αλλά και την αντικατάσταση ενός εκ των δύο Phalanx με το σύστημα εγγύς προστασίας RAM και στη συνέχεια τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών, του ραντάρ, των αισθητήρων και του συστήματος μάχης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT