Σε «κενό αέρος» η άσκηση Ramstein Flag που πρόκειται να διοργανωθεί στην Ελλάδα

Σε «κενό αέρος» η άσκηση Ramstein Flag που πρόκειται να διοργανωθεί στην Ελλάδα

Σε ζώνη «επικίνδυνων αναταράξεων» οδεύει η διοργάνωση της νατοϊκής άσκησης Ramstein Flag 24 που πρόκειται να φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα

3' 20" χρόνος ανάγνωσης

Σε ζώνη «επικίνδυνων αναταράξεων» οδεύει η διοργάνωση της νατοϊκής άσκησης Ramstein Flag 24 που πρόκειται να φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η Πολεμική Αεροπορία εργάζεται πυρετωδώς από τις αρχές της χρονιάς για την προετοιμασία της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης του ΝΑΤΟ, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότερα από 140 αεροσκάφη, προσωπικό και μέσα υποστήριξης από 14 χώρες της ατλαντικής συμμαχίας. Ωστόσο, τα αναμενόμενα –για πολλούς– ζητήματα με τη συμμετοχή της Τουρκίας δημιουργούν «σύννεφα» στους κόλπους του ΝΑΤΟ και απειλούν με αναγκαστική «προσγείωση» την άσκηση.

Η Αγκυρα, όπως και όλοι οι συμμετέχοντες, έλαβε πρόσκληση για την Ramstein Flag 24 από το νατοϊκό στρατηγείο (Allied Air Command). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αριθμός τουρκικών μαχητικών F-16 καλείται να μετασταθμεύσει στην Ανδραβίδα και να λάβει μέρος σε εκπαιδευτικά σενάρια σε διάφορες περιοχές του FIR Αθηνών. Για την είσοδο στο FIR Αθηνών όμως, απαιτείται η υποβολή σχεδίου πτήσης, κάτι που δεσμεύει και την Τουρκία. Ωστόσο, η μη υποβολή σχεδίων πτήσης στις ελληνικές αρχές αποτελεί πάγια πολιτική της Αγκυρας που αρνείται να αναγνωρίσει μέρος της δικαιοδοσίας του FIR Αθηνών αλλά και τον εναέριο χώρο των 10 μιλίων. 

Σχέδιο πτήσης

Παρά το γεγονός ότι η προετοιμασία βρίσκεται σε τελικό στάδιο και σε περίπου 40 ημέρες αναμένονται οι πρώτες αφίξεις προσωπικού και αεροσκαφών στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας, το ζήτημα της υποβολής, ελέγχου και έγκρισης των σχεδίων πτήσης είναι ακόμη στον «αέρα». Ο διεθνής οργανισμός πολιτικής αεροπορίας (ICAO) ορίζει ότι για τις πτήσεις μετάβασης πολεμικών αεροσκαφών από ένα αεροδρόμιο σε ένα άλλο ή σε μια περιοχή δεσμευμένη με ΝΟΤΑΜ για τη διεξαγωγή ασκήσεων, θα πρέπει να υποβάλλονται στις αρχές της χώρας τα σχετικά έγγραφα (σχέδια πτήσης) ώστε να ενημερώνονται τόσο η πολιτική όσο και η γενική αεροπορία. 

Είναι σε γνώση της «Κ» ότι η Αγκυρα για να αποφύγει την υποβολή σχεδίων πτήσης στις ελληνικές αρχές, άρα και την έμμεση αναγνώριση των θέσεων της Αθήνας, ζήτησε τα σχέδια πτήσης να υποβάλλονται απευθείας στο νατοϊκό στρατηγείο. Οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα και να βρεθεί μια «συμβιβαστική» λύση, η ηγεσία του στρατηγείου αντιμετώπισε θετικά την πρόταση της Αγκυρας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας. Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία επιχειρεί να ακολουθήσει την τακτική που εφαρμόζει στο ανατολικό Αιγαίο όταν βαπτίζει «νατοϊκές» τις πτήσεις επιτήρησης, οι οποίες καταγράφονται ως παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Οπως πληροφορείται η «Κ» η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, ενώ σε συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο τέθηκε ακόμη και το ζήτημα της απόσυρσης της ελληνικής υποψηφιότητας για τη διοργάνωση της Ramstein Flag. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι αν και η Ελλάδα φιλοξενεί την άσκηση, έχει δηλαδή τον ρόλο του Host Nation, το διαδικαστικό κομμάτι που περιλαμβάνει τον τρόπο διεξαγωγής, τα σενάρια, τους συμμετέχοντες κ.λπ., ανήκει στο ΝΑΤΟ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συσκέψεις που ακολούθησαν κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις για να γεφυρωθεί το «χάσμα», ωστόσο, καμία από αυτές δεν φαίνεται να προκρίνεται. Μία από τις προτάσεις προέβλεπε τη χρήση των μητρικών βάσεων για τα τουρκικά F-16, όπως έγινε σε πρόσφατη συνεκπαίδευση ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στο ανατολικό Αιγαίο, ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αφού και πάλι τα τουρκικά αεροπλάνα θα διέρχονται από το FIR Αθηνών μέχρι να φτάσουν στην περιοχή των ασκήσεων. 

Αναζήτηση λύσης 

Τις τελευταίες εβδομάδες καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να πραγματοποιηθεί η άσκηση, η οποία, μεταξύ άλλων, θα προβάλει και τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Σημαντική, όμως, είναι και για το ΝΑΤΟ, ειδικά σε μία περίοδο εντάσεων με δύο ανοιχτά μέτωπα, σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, όπου η επίδειξη ισχυρού –αρραγούς– μετώπου, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τη συμμαχία. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε μία ακόμη σύσκεψη σε τεχνικό επίπεδο, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες μέχρι να ρυθμιστούν όλες οι εκκρεμότητες, όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2022, στο πλαίσιο της νατοϊκής άσκησης «Tiger Meet» η Ελλάδα, ως διοργανώτρια χώρα, ανακάλεσε την πρόσκληση που είχε σταλεί στην Τουρκία, εξαιτίας της έντονης παραβατικής συμπεριφοράς που επιδείκνυε εκείνη την περίοδο στο Αιγαίο. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT