Το πλάνο για τα εξοπλιστικά του Πολεμικού Ναυτικού

Το πλάνο για τα εξοπλιστικά του Πολεμικού Ναυτικού

Το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται νέες πλώρες, περισσότερες κύριες μονάδες επιφανείας αλλά και νέα υποβρύχια. Ο ΑΓΕΝ ανέφερε ότι η ενεργοποίηση της προαίρεσης για την απόκτηση της 4ης φρεγάτας FDI HN παραμένει βασική προτεραιότητα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Πριν από περίπου έναν χρόνο, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κάλεσε τα επιτελεία να καταθέσουν τις ανάγκες τους ενόψει της σύνταξης του νέου Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΜΠΑΕ) το οποίο καθορίζει τις εξοπλιστικές προτεραιότητες σε βάθος πενταετίας και αναμένεται να παρουσιαστεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Με το νέο ΕΜΠΑΕ, στόχος της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι αφενός να μπει τάξη στα εξοπλιστικά και αφετέρου να καθοριστούν με ακρίβεια οι ανάγκες των Κλάδων. Ακολουθώντας τις υποδείξεις του υπουργείου, τα επιτελεία προχώρησαν στη σύνταξη μελετών που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απόκτηση νέων συστημάτων, την αναβάθμιση ή τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων. Σε αυτό το πλαίσιο, περιέγραψε αναλυτικά τις εξοπλιστικές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας, με αφορμή την τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του εκπροσώπου Τύπου του επιτελείου. 

Προτεραιοποίηση

Ο ΑΓΕΝ αναφέρθηκε στα προγράμματα που βρίσκονται στο «στόχαστρο» του Πολεμικού Ναυτικού χωρίς, ωστόσο, να είναι ακόμη σαφές ποια από αυτά θα ενταχθούν στον εξοπλιστικό σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ως άμεσες προτεραιότητες και πότε. Άλλωστε, ο δημοσιονομικός χώρος για τα επόμενα έτη είναι συγκεκριμένος και σχετικά περιορισμένος, ενώ, αντίστοιχες λίστες έχουν υποβάλει τόσο ο Στρατός Ξηράς, όσο και η Πολεμική Αεροπορία.

Ο Αρχηγός είπε τα αυτονόητα. Οτι το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται νέες πλώρες, περισσότερες κύριες μονάδες επιφανείας αλλά και νέα υποβρύχια. Πιο συγκεκριμένα, ο Αντιναύαρχος Κατάρας, ανέφερε ότι η ενεργοποίηση της προαίρεσης για την απόκτηση της 4ης φρεγάτας FDI HN παραμένει βασική προτεραιότητα του επιτελείου, ενώ, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η μελλοντική ναυπήγηση τουλάχιστον τριών κορβετών, όπως, άλλωστε, προβλέπει η υφιστάμενη δομή δυνάμεων. 

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι δύο πρώτες FDI θα παραδοθούν στη διαμόρφωση Standard 1, όπως έχει συμφωνηθεί με το Πολεμικό Ναυτικό και, ενώ, θα διαθέτουν τα επιπλέον κελιά για τους πυραύλους Aster της ελληνικής διαμόρφωσης «ΗΝ», αυτά δεν θα είναι πλήρως λειτουργικά. Με άλλα λόγια, θα διαθέτουν την υποδομή για την εγκατάσταση του συστήματος (καλωδιώσεις, αγωγούς και άλλα υποσυστήματα) αλλά οι εκτοξευτές μαζί με τον φόρτο θα αγοραστούν και θα τοποθετηθούν σε δεύτερο χρόνο και μόνο η 3η FDI θα παραδοθεί εξαρχής σε διαμόρφωση «ΗΝ». Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σε επόμενη φάση θα εγκατασταθεί και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (ECM) της πρώτης, ίσως και της δεύτερης FDI, καθώς βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι η 3η FDI θα παραδοθεί με εγκατεστημένο ECM, το κόστος του οποίου δεν έχει ακόμη υπολογιστεί. 

Υποβρύχια, Πυραυλάκατοι και ΜΕΚΟ

Ο Αρχηγός ΓΕΝ τόνισε ακόμη, ότι το επιτελείο ερευνά όλες τις επιλογές για την πρόσκτηση έως έξι νέων υποβρυχίων σε βάθος χρόνου και τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων «214» αλλά και των πυραυλακάτων Super Vita, ορισμένες από τις οποίες συμπληρώνουν ήδη δύο δεκαετίες υπηρεσίας. 

Στρατιωτικές πήγες επισημαίνουν στην «Κ» ότι απόλυτη απόλυτη προτεραιότητα παραμένει η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, με την ελληνική πλευρά να αναμένει την τελική πρόταση της κοινοπραξίας, ώστε να μάθει το τελικό κόστος αλλά και τις εργασίες που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα. Πηγές του επιτελείου, εκτιμούν πως οι ΜΕΚΟ και η 4η FDI θα δρομολογηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η καθυστέρηση στην παράδοση τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια «214», με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να τοποθετούν την παραλαβή μιας αρχικής παρτίδας στα τέλη του έτους, χωρίς να αποκλείουν νέα παράταση για το πρώτο μισό του 2025. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT