Ερυθρά Θάλασσα: Η φρεγάτα «Ψαρά» θα συνοδεύσει το «SOUNION»

Ερυθρά Θάλασσα: Η φρεγάτα «Ψαρά» θα συνοδεύσει το «SOUNION»

Σύμφωνα με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, η αποστολή έχει χαρακτηριστεί «υψηλού κινδύνου» εξαιτίας της πολυπλοκότητας της αλλά και της μόνιμης απειλής από τις επιθέσεις των Χούθι

3' 12" χρόνος ανάγνωσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση ρυμούλκησης σε ασφαλές λιμάνι του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «SOUNION» που πλέει φλεγόμενο στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε να αποφευχθεί η απειλούμενη περιβαλλοντική καταστροφή από τη διαρροή 150.000 τόνων αργού πετρελαίου που μεταφέρει. Τα πολεμικά πλοία της ευρωπαϊκής επιχείρησης Aspides θα παρέχουν προστασία τόσο στα δύο ρυμουλκά όσο και στο ίδιο το δεξαμενόπλοιο που χτυπήθηκε στις 21 Αυγούστου από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Λίγο πριν τις 14:00, η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού μαζί με τη γαλλική «Chevalier Paul» και το ιταλικό αντιτορπιλικό «Andrea Doria» απείχαν περίπου 40 ναυτικά μίλια από το MT SOUNION και προσέγγιζαν για να «καλύψουν» με την αντιαεροπορική τους ομπρέλα την περιοχή της επιχείρησης. Τα πολεμικά πλοία και τα ρυμουλκά αναμένεται να φτάσουν στη θέση του δεξαμενόπλοιου αργά το βράδυ της Δευτέρας. 

Παρά τις διαβεβαιώσεις των Χούθι ότι δεν θα εμποδίζουν τη ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου, το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Aspides έδωσε το πράσινο φως για τη συνδρομή των πολεμικών πλοίων, ενώ, λίγες ώρες νωρίτερα οι Χούθι πραγματοποίησαν δύο ακόμη επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επικίνδυνη αποστολή

Σύμφωνα με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, η αποστολή έχει χαρακτηριστεί «υψηλού κινδύνου» εξαιτίας της πολυπλοκότητας της αλλά και της μόνιμης απειλής από τις επιθέσεις των Χούθι. Το πρωί, οι αντάρτες της Υεμένης εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων, η πρώτη στις 4:30 στα βορειοδυτικά της πόλης Σαλίφ της Υεμένης, περίπου 70 ναυτικά μίλια από τη θέση του «SOUNION» και η δεύτερη στις 9:30, 58 ναυτικά μίλια δυτικά του λιμανιού της Χουντέιντα. Σε καμία από τις επιθέσεις δεν υπήρξαν απώλειες ή τραυματισμοί, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σήμαναν συναγερμό στη ναυτική δύναμη της επιχείρησης Aspides που βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση. 

Το σημείο στο οποίο θα ρυμουλκηθεί το δεξαμενόπλοιο αλλά και λεπτομέρειες που αφορούν στην όλη επιχείρηση παραμένουν απόρρητες για λόγους ασφαλείας, με το λιμάνι του Τζιμπουτί να θεωρείται η πιθανότερη επιλογή. Η μεταφορά του «SOUNION», ωστόσο, θα διαρκέσει αρκετά 24ωρα λόγω της χαμηλής ταχύτητας ρυμούλκησης που εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά τα 2 μίλια. 

Τόσο το καλά εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» όσο και τα υπόλοιπα πλοία της επιχείρησης Aspides που συμμετέχουν στην αποστολή, έχουν λάβει εντολές για εγρήγορση καθώς η Ερυθρά Θάλασσα έχει μετατραπεί στην πιο επικίνδυνη θαλάσσια οδό του πλανήτη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, έχει ζητηθεί η διαρκής επιτήρηση της αρμάδας αλλά και του δεξαμενόπλοιου «SOUNION» από εναέρια μέσα, ενώ, υπάρχει διαρκής επικοινωνία με την υπό αμερικανική διοίκηση επιχείρηση Prosperity Guardian για την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση νέας επίθεση από τους Χούθι, όπως συνέβη το πρωί της Δευτέρας.

Αλλαγή σκυτάλης

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η φρεγάτα «Σπέτσαι» αναμένεται να αντικαταστήσει την «Ψαρά» στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Aspides, με τη μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού να ολοκληρώνει τη συμμετοχή της έχοντας, έως τώρα, τρία Kill Marks (καταρρίψεις). Στις 7 και στις 14 Ιουλίου, η φρεγάτα «Ψαρά» κάνοντας χρήση του πρυμναίου πυροβόλου και του συστήματος αντί-drone «Κένταυρος» που αναπτύσσει η ΕΑΒ, κατέστρεψε τρία επιθετικά UAV των ανταρτών Χούθι και απέτρεψε την προσβολή της περιοχής ευθύνης της από άλλα σμήνη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φρεγάτα «Σπέτσαι» τύπου ΜΕΚΟ θα είναι το τρίτο ελληνικό πολεμικό πλοίο που θα λάβει μέρος στην επιχείρηση Aspides και ήδη οι εργασίες για την προετοιμασία του είναι πυρετώδεις.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι θα ακολουθηθεί η διαμόρφωση που χρησιμοποιήθηκε στη φρεγάτα «Ψαρά» με την εγκατάσταση του αντί-drone «Κένταυρος», το οποίο όμως, ως πρωτότυπο, θα πρέπει να ξηλωθεί από το ένα πλοίο και να τοποθετηθεί στο άλλο. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η φρεγάτα θα διαθέτει και νέο ενισχυμένο σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών, το οποίο σταδιακά θα εγκατασταθεί σε όλες τις μονάδες του στόλου, αλλά και τερματικά για την επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών με τα πλοία της Prosperity Guardian. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT