Τι είναι τα περιφερόμενα πυρομαχικά που αγοράζει η Ελλάδα – Οι δυνατότητες που «ξεκλειδώνουν»

Τι είναι τα περιφερόμενα πυρομαχικά που αγοράζει η Ελλάδα – Οι δυνατότητες που «ξεκλειδώνουν»

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προωθεί τη συγκεκριμένη προμήθεια έπειτα από εισήγηση των γενικών επιτελείων. Ποιες μονάδες θα εξοπλίσουν

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Ενα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση των περιφερόμενων πυρομαχικών (loitering munitions) τύπου Switchblade 300 και 600 βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά την εισαγωγή της προμήθειας στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προωθεί τη συγκεκριμένη προμήθεια έπειτα από εισήγηση των γενικών επιτελείων, ώστε τα επίλεκτα τμήματα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) σε πρώτη φάση, αλλά και εποχούμενες μονάδες του στρατού ξηράς στον Εβρο και το ανατολικό Αιγαίο, να αποκτήσουν ένα σύγχρονο μέσο κρούσης που έχει αποδείξει την αξία του στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας. Η «Κ» είχε αποκαλύψει ήδη από τον περασμένο Μάιο την πρόθεση του ΓΕΕΘΑ να ενισχύσει τις δυνατότητες της ΔΕΠ ενώ είχε προαναγγείλει πριν μερικές ημέρες ότι το πρόγραμμα αυτό θα περάσει από τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο τρίτα (50 εκατομμύρια) από το σύνολο των 75.200.000 για την προμήθεια των Switchblade θα καλυφθούν μέσω πιστώσεων Foreign Military Financing (FMF) ενώ η καταβολή των υπόλοιπων 25 εκατομμυρίων θα γίνει από εθνικούς πόρους όταν παραληφθούν τα πυρομαχικά.

Σύγχρονα όπλα

Τα περιφερόμενα πυρομαχικά πρωταγωνιστούν σε όλα τα σύγχρονα πεδία πολεμικών επιχειρήσεων, ενισχύοντας τη δυνατότητα πλήγματος ακριβείας από σχετικά μεγάλες αποστάσεις, χωρίς άμεσο κίνδυνο για τη μονάδα και χωρίς να αποκαλύπτεται η θέση της. Πρόκειται στην ουσία για μικρά drones που φέρουν εκρηκτική κεφαλή και καθοδηγούνται στον στόχο από τον χειριστή τους.

Το πρόγραμμα για το οποίο κινούνται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις περιλαμβάνει δύο εκδόσεις των περιφερόμενων πυρομαχικών. Η πρώτη αφορά στο μικρής εμβέλειας Switchblade 300, με βεληνεκές που προσεγγίζει τα 20 χιλιόμετρα και μικρή εκρηκτική γόμωση, ικανό για χρήση κατά προσωπικού και μικρών στόχων χωρίς ιδιαίτερη θωράκιση.

Ο ελληνικός στρατός θα αποκτήσει και το Switchblade 600, με 40 χιλιόμετρα βεληνεκές και αντιαρματική κεφαλή που μπορεί να πλήξει με επιτυχία θωρακισμένους στόχους, όπως ΤΟΜΑ, άρματα μάχης ή οχυρωμένες θέσεις. Μαζί με τα πυρομαχικά, η προμήθεια περιλαμβάνει εξομοιωτές εκπαίδευσης, μονάδες χειρισμού και πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης.

Η αγορά των Switchblade θα γίνει μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες (FMS), ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την έγκριση του προγράμματος από την επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής το θέμα θα παραπεμφθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) για τη λήψη οριστικής απόφασης.

Σε ξηρά και θάλασσα

Τα Switchblades θα εξοπλίσουν αρχικά τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της ΔΕΠ, ενώ το επιτελείο εξετάζει τη χρήση τους από το προσωπικό των οχημάτων αναγνώρισης Μ-1117 ή άλλων ελαφρών οχημάτων του στρατού ξηράς στον Εβρο και τα νησιά. Ακόμη, υπάρχουν σκέψεις για την τοποθέτηση εκτοξευτών Switchblade και σε μονάδες του πολεμικού ναυτικού, όπως τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου και τα περιπολικά τύπου Island. Εξάλλου, για τα σκάφη Mark V και τις μεγαλύτερες μονάδες του στόλου, όπως οι κανονιοφόροι, υπάρχει πρόβλεψη για εγκατάσταση συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων ακριβείας τύπου Spike που αναμένεται να παραληφθούν τους πρώτους μήνες του 2025.

Την ίδια περίοδο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο πρωτότυπο Apache που θα αποτελέσει τον «πιλότο» για την αναβάθμιση των παλαιότερων ΑΗ-64Α, ώστε να αποτελούν φορείς των Spike NLOS, ενώ, περισσότερες πληροφορίες για τα μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων πρόκειται να δώσει τον Οκτώβριο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την παρουσίαση του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ).  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT