Επιστρέφει η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα» – Μήνυμα στην Αγκυρα

Επιστρέφει η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα» – Μήνυμα στην Αγκυρα

Η άσκηση ματαιώθηκε το 2023 εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή και επιστρέφει φέτος με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Κύπρου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Ξεκινά αύριο η μεγάλης κλίμακας διακλαδική άσκηση «Μέδουσα-13» που συνδιοργανώνουν Ελλάδα και Αίγυπτος. Η άσκηση ματαιώθηκε το 2023 εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή και επιστρέφει φέτος με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τις 12 έως τις 20 Οκτωβρίου, πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και στρατιωτικές δυνάμεις των πέντε κρατών θα αναπτυχθούν στην Κρήτη, την Κάσο και την Κάρπαθο, περιοχές στις οποίες πριν από λίγες εβδομάδες «δοκιμάστηκαν» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η επιλογή, μάλιστα, της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής αποτελεί, σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές, ένα σαφές μήνυμα στην Αγκυρα καθώς αποτελούν τμήμα της τμηματικής οριοθέτησης Ελλάδας – Αιγύπτου του 2020.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η «Μέδουσα» αντανακλά τους ισχυρούς στρατηγικούς δεσμούς που έχει καλλιεργήσει η Αθήνα, τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τη Σαουδική Αραβία, κράτη – βαρόμετρο για τη Μέση Ανατολή αλλά και με τη Γαλλία – στενή σύμμαχο της Ελλάδας και αναπόσπαστο κομμάτι του γεωστρατηγικού παζλ της Ανατολικής Μεσογείου. 

Νέα πολεμικά αντικείμενα

Η θαλάσσια περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης, μέχρι την Κάσο και την Κάρπαθο θα αποτελεί το βασικό πεδίο επιχειρήσεων της άσκησης «Μέδουσα – 13». Εκεί θα αναπτυχθεί μία μεγάλη αρμάδα που περιλαμβάνει πολεμικά πλοία, όπως φρεγάτες, ελικοπτεροφόρα, υποβρύχια και πυραυλακάτους, ενώ μαχητικά αεροσκάφη και χερσαίες δυνάμεις θα συμμετέχουν σε κοινές επιχειρησιακές δραστηριότητες, δίνοντας διακλαδικό χαρακτήρα στην άσκηση. 

Τα σενάρια που θα εκτελεστούν είναι κατά βάση αεροναυτικά και, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, βασίζονται στο σύγχρονο περιβάλλον απειλών όπως αυτό αποτυπώνεται στα πολεμικά πεδία της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις παραδοσιακές τακτικές πολέμου, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον ηλεκτρονικό πόλεμο και την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών στον αέρα, τη θάλασσα και κάτω από το νερό.

Επιπλέον, θα διεξαχθούν αντικείμενα πολέμου επιφανείας, αντιμετώπισης αεροσκαφών, αεράμυνας, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και ανθυποβρυχιακού πολέμου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για την πρώτη συμμετοχή των ελληνικών ελικοπτέρων ΜΗ-60 Romeo σε διεθνή άσκηση. Σημαντικό ρόλο θα έχουν και οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, που θα συμμετέχουν σε καταδρομικές ενέργειες, συναινετικές και μη νηοψίες, αμφίβιες επιχειρήσεις και αντικείμενα κατάδειξης στόχων με ειδικά τμήματα JTAC (Joint Terminal Attack Controller). 

F-35 στην Ανδραβίδα, F-16 στην Κύπρο

Η «Μέδουσα» ξεκινάει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης νατοϊκής άσκησης Ramstein Flag24, η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. 89 μαχητικά και 12 αεροσκάφη υποστήριξης από 13 χώρες βρέθηκαν για σχεδόν 20 ημέρες στο ελληνικό FIR, προβάλλοντας την ισχύ της συμμαχίας σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία και σε μία από τις πιο «θερμές» περιοχές του πλανήτη.

«Η επιλογή της Ελλάδας από τη Συμμαχία ως διοργανώτριας χώρας, υπογραμμίζει τη γεωστρατηγική αξία της πατρίδας μας και επιβεβαιώνει τον στρατηγικό μας ρόλο στη συλλογική άμυνα» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας που παρακολούθησε την ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών της Ramstein Flag.

Την «παράσταση» έκλεψαν τα μαχητικά 5ης  γενιάς F-35 που συμμετείχαν σε όλα σχεδόν τα αντικείμενα της άσκησης, δίνοντας στους Ελληνες επιτελείς και τους χειριστές μια πρόγευση από το άμεσο μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας. Χθες ολοκληρώθηκε και η άσκηση «Ιρις» της Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο της οποίας ένα ζευγάρι ελληνικών F-16 πέταξε στον ουρανό της Κύπρου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT