Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσίαση του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια.
Το δωδεκαετές πρόγραμμα για την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θα βασίζεται στην «Ατζέντα 2030», μέσω της οποίας προωθούνται διατάξεις για τα εξοπλιστικά των τριών κλάδων, το προσωπικό και τη θητεία.
Ο σχεδιασμός για τη θωράκιση της χώρας και τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνατοτήτων θα ανακοινωθεί έως τα μέσα Νοεμβρίου στην επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής και θα περιέχει προγράμματα με άμεση, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη εφαρμογή, που θα καλύπτουν και την επόμενη δεκαετία. Αφού λάβει την έγκριση του αρμόδιου κοινοβουλευτικού οργάνου, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση των άμεσων προγραμμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το εξοπλιστικό «πακέτο» καθορίστηκε επί τη βάσει των αναγκών των τριών κλάδων, όπως τις κατέγραψαν τα επιτελεία των ενόπλων δυνάμεων, με το βλέμμα στραμμένο στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων και τις νέες απειλές για τις οποίες καλούνται να προετοιμαστούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η προτεραιοποίηση λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και έχει το πράσινο φως της κυβέρνησης. Αλλωστε, μετά την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θα ακολουθήσει και η επικύρωση από το ΚΥΣΕΑ.
Πολεμικό Ναυτικό
Κυρίαρχο πρόγραμμα για το πολεμικό ναυτικό θα είναι, αναμφίβολα, η πρόσκτηση της 4ης φρεγάτας FDI και η διαμόρφωση των τριών (2ης, 3ης και 4ης) σε πλοία με δυνατότητες στρατηγικής κρούσης, με την προσθήκη των πυραύλων επιφανείας-εδάφους Scalp Naval. Προτεραιότητα, ωστόσο, για το ναυτικό επιτελείο αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, κλάσης «Υδρα». Η Αθήνα έχει στα χέρια της την προσφορά της κοινοπραξίας TKMS – Thales Nederland, μένει, ωστόσο, να καθοριστεί αν ο εκσυγχρονισμός θα εφαρμοστεί και στις τέσσερις φρεγάτες καθώς και πόσο διευρυμένος θα είναι, απόφαση που αναμένεται να ληφθεί μετά την κοινοποίηση του τελικού κόστους.
Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων 214 καθώς και για την αγορά νέων υποβρυχίων, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η αναβάθμιση των πυραυλακάτων Super Vita, κλάσης «Ρουσσέν». Στον σχεδιασμό πρόκειται να συμπεριληφθεί και η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών Constellation, ενώ, σχετικά με την πρόσκτηση κορβετών, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η επιλογή της ευρωκορβέτας.
Πολεμική Αεροπορία
Για την πολεμική αεροπορία, τη μερίδα του λέοντος έχει η είσοδος στην 5η γενιά μαχητικών, με την απόκτηση αρχικά 20 αεροσκαφών F-35 ώστε να συσταθεί η πρώτη πολεμική μοίρα και εξάσκηση του δικαιώματος προαίρεσης για την αγορά ακόμη 20, στα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση της αναβάθμισης των 83 F-16 στη διαμόρφωση Viper, ενώ από την απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης που αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα μέσα στο επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί αν η Πολεμική Αεροπορία θα προχωρήσει στην αναβάθμιση και των 38 F-16 Block 50. Το αεροπορικό επιτελείο προσανατολίζεται και στην απόκτηση επιπλέον Rafale για τη δημιουργία δεύτερης Μοίρας στην Τανάγρα, με την παράλληλη αξιοποίηση των Mirage 2000-5. Με ενδιαφέρον αναμένεται, πάντως, οποιαδήποτε αναφορά στον ΜΠΑΕ σχετικά με τον οπλισμό των F-16 και την ανάγκη απόκτησης ατρακτιδίων στόχευσης, αλλά και ό,τι αφορά στον στόλο των μεταφορικών αεροσκαφών και των ιπτάμενων ραντάρ.
Στρατός Ξηράς
Ο αντιαεροπορικός θόλος βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορυφή του εξοπλιστικού πακέτου καθώς, όπως πολλές φορές έχει τονίσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η θωράκιση απέναντι σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και άλλες σύγχρονες απειλές αποτελεί ειλημμένη απόφαση.
Παράλληλα, στο ΓΕΣ ενδιαφέρονται τόσο για τον εκσυγχρονισμό του πυραυλικού πυροβολικού, με την αναβάθμιση των συστημάτων MLRS Μ270 όσο και για την απόκτηση νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ). Το επιτελείο έχει στείλει νέο αίτημα στις ΗΠΑ για παραχώρηση ΤΟΜΑ Bradley, τα οποία είναι ακόμη επιχειρησιακά, καθώς τα οχήματα από το πλεονάζον υλικό απορρίφθηκαν εξαιτίας του μεγάλου κόστους επαναφοράς. Ακόμη, το ΓΕΣ θέτει σε προτεραιότητα τη σταδιακή αντικατάσταση των τροχοφόρων και των βοηθητικών οχημάτων καθώς και του ατομικού οπλισμού και των υλικών εξάρτησης του προσωπικού.