Στην Κύπρο μεταφέρει το πεδίο των προκλήσεων η Αγκυρα συνεπικουρούμενη από το καθεστώς των κατεχομένων.
Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου άνοιξε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης προκειμένου να επιτραπεί η διέλευση προς την παραλία των Βαρωσίων.
Ανδρες με πολιτικά που βρίσκονταν μπροστά από τη σιδερένια πύλη αφαίρεσαν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα και έδωσαν την άδεια στον κόσμο που μαζεύτηκε εκεί να περάσει.
Με τουρκικές σημαίες
Εγγραφα ή άλλα αποδεικτικά ταυτοτήτων δεν ζητήθηκαν και οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν προς την παραλία.
Κάποιοι εξ αυτών είχαν τυλιχθεί με την τουρκική ή την «σημαία» του ψευδοκράτους.
Το άνοιγμα της παραλιακής ζώνης των Βαρωσίων, δεν είχε τις τελετές και τις φιέστες που είχαν προαναγγελθεί – ίσως για να μη μεγιστοποιηθούν οι ούτως η άλλως εικόνες πρόκλησης – αλλά συμμετείχε σε αυτό ο αυτοαποκαλούμενος πρωθυπουργός Τατάρ και στελέχη της τ/κ Δεξιάς.
Εσπευσαν και μεσίτες
Όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, μετά το άνοιγμα της παραλιακής ζώνης του Βαρωσιού, στην περιοχή έσπευσαν τ/κ κτηματομεσίτες, οι οποίοι έθεσαν υπό το μικροσκόπιο τους την περιοχή.
Η νέα τουρκική πρόκληση συνάντησε νέα συντονισμένη αντίδραση Αθηνών και Λευκωσίας.
Πρώτο βήμα αλλοίωσης
O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις τουρκικές κινήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ως «πρώτο βήμα αλλοίωσης του καθεστώτος των Βαρωσίων σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Και μίλησε για απόφαση που ελήφθη «τέσσερις μόλις μέρες μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ως αποτέλεσμα μονομερών εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας, και σε μια περίοδο που υπήρξε μια συμφωνία όπως δοθεί περιθώριο στη διπλωματία, προκειμένου να αποκλιμακωθεί από τη μια η κρίση και από την άλλη να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, το θετικό κλίμα που επιβάλλεται προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».
«Δεν συνετίζεται με παρακλήσεις»
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Κούσιος δήλωσε ότι «η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι η Τουρκία δεν συνετίζεται μόνο με παρακλήσεις»
Η ελληνική αντίδραση στη νέα τουρκική ενέργεια τέθηκε από τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια και στην ολιγόλεπτη επαφή του με τον Μ. Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα.
Επιπλέον σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κόρτσοκ, Ελληνας ΥΠΕΞ, επέκρινε εκ νέου την τουρκική στάση, λέγοντας: «Η Τουρκία γίνεται ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή μας. Είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω μια σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα στην Μπρατισλάβα και ελπίζω ότι αυτή η συνάντηση θα λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση» επεσήμανε ο κ. Δένδιας.
Τέλος για άλλη μία προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συγκρούεται με το κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ έκανε λόγο ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, καλώντας την Αγκυρα να κάνει ένα βήμα πίσω και υπογραμμίζοντας ότι το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.
Η εξέλιξη της Πέμπτης πάντως στην Αμμόχωστο προσελκύει ήδη τα αρνητικά σχόλια στον διεθνή Τύπο.
«Κάθε εβδομάδα και μία νέα κρίση»
Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung. Τιτλοφορείται «οι Πρόεδροι Τουρκίας και ‘Βόρειας Κύπρου’ ανοίγουν μια κλειστή περιοχή στο διαιρεμένο νησί της Κύπρου – μια σαφής πρόκληση», και αναφέρει:
«Σχεδόν κάθε εβδομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος πυροδοτεί μια νέα κρίση, κάνει μια εντελώς απρόβλεπτη κίνηση, εκπλήσσει τους φίλους του -αυτή τη στιγμή έχει λίγους- τους αντιπάλους του -έχει πολλούς- και το κοινό.
Η τελευταία κίνηση του ήταν το εκ νέου άνοιγμα μιας εγκαταλελειμμένης παραλίας στη διαιρεμένη Κύπρο. Η πόλη-φάντασμα ήταν από την τουρκική εισβολή το 1974 και μετά κλειστή στρατιωτική περιοχή».
Σε επίπεδο ρητορικής, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συντήρησε το κλίμα των τελευταίων ημερών:
«Η Τουρκία στην υπόθεση του Αιγαίου και της Μεσογείου δεν θα υποχωρήσει με τίποτα», είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, που ενοχλείται από τη δυναμική παρουσία της Τουρκίας στη Μεσόγειο, κάνει μονομερείς ενέργειες και προκλητικά βήματα εναντίον μας
(…) Μαζί με τη Γαλλία η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι τώρα μπλέκουν και την Αρμενία και κάνουν προκλητικές ενέργειες. Όσοι είδαν την αποφασιστικότητα μας στην Ανατολική Μεσόγειο κατάλαβαν ότι με κενές απειλές και εκβιασμούς δεν θα υποχωρήσουμε και επιτέλους μας άκουσαν και κάθ9ονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Διαβάστε επίσης:
Αγκυρα: Οι διμερείς σχέσεις θα πρέπει να διαχωριστούν από το Κυπριακό