Συνάντηση Δένδια – Σούκρι στον απόηχο των διεργασιών στην Αν. Μεσόγειο

Συνάντηση Δένδια – Σούκρι στον απόηχο των διεργασιών στην Αν. Μεσόγειο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης

Με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι συναντήθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Κάιρο, στον απόηχο του τουρκικού αφηγήματος περί συζητήσεων με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως έγραψε ο κ. Δένδιας στο Twitter «συζητήσαμε για τις πολύπλευρες θερμές σχέσεις, καθώς και τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, σε συνέχεια της θετικής ώθησης του #PhiliaForum για την περιφερειακή σταθερότητα & συνεργασία».

Νωρίτερα , ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ και στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Τηλεφωνική συνομιλία με το νέο ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κάιρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική συνομιλία με το νέο ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις. 

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σημειώνεται πως διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου έκαναν λόγο για ψεύδη της Τουρκίας, όσον αφορά συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως το Κάιρο είναι δεσμευμένο έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κατά τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Arab News, οι ισχυρισμοί της Άγκυρας ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το Κάιρο είναι ψευδείς, πρσθέτοντας ότι η Αίγυπτος εξακολουθεί να απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Η αιγυπτιακή πλευρά παραμένει σταθερή στη θέση της, απορρίπτοντας τη θαλάσσια της συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας», επεσήμαναν οι διπλωματικές πηγές. 

Διαβάστε ακόμη:
•Επιμένει στο εμπρηστικό αφήγημα η Άγκυρα
•Το οικόπεδο «W18» και το παρασκήνιο των επαφών Αθήνας-Καΐρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT