Ερντογάν: Δεν θα γίνουμε αποθήκη προσφύγων για χάρη της Ε.Ε.

Ερντογάν: Δεν θα γίνουμε αποθήκη προσφύγων για χάρη της Ε.Ε.

Την ώρα που η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν προκαλεί νέο μαζικό κύμα μετανάστευσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν σκοπεύει να γίνει αποθήκη προσφύγων για χάρη της Ευρώπης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Την ώρα που η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν προκαλεί νέο μαζικό κύμα μετανάστευσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν σκοπεύει να γίνει αποθήκη προσφύγων για χάρη της Ευρώπης. «Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους Ευρωπαίους φίλους μας πως η Ευρώπη, η οποία είναι πόλος έλξης εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν μπορεί να μείνει έξω από το πρόβλημα, κλείνοντας ανηλεώς τα σύνορά της για να προστατεύσει την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το βράδυ της Πέμπτης.

Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σηματοδοτούν ξεκάθαρη απόκλιση από τις τοποθετήσεις του πριν από δύο εβδομάδες, όταν και ανέφερε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες, καθώς διαχειρίζεται καλά τη χρηματοδότηση για τις ανάγκες τους. Υπολογίζεται πως περίπου 2.000 Αφγανοί περνάνε τα τουρκικά σύνορα κάθε μέρα, ενώ το νέο μεταναστευτικό κύμα κλιμακώνει τα αντι-προσφυγικά συναισθήματα στη χώρα που ήδη φιλοξενεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες – συμπεριλαμβανομένων 3,6 εκατ. Σύρων και πάνω από 100.000 Αφγανών. Στις αρχές της εβδομάδας, μάλιστα, τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Ερντογάν πως σύναψε μυστική συμφωνία με τις ΗΠΑ για να δεχθεί πρόσφυγες από το Αφγανιστάν – γεγονός που τόσο η Αγκυρα όσο και η Ουάσιγκτον απέρριψαν κατηγορηματικά.

Στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν ανέφερε επίσης πως κατανοεί την ανησυχία των Τούρκων πολιτών για το νέο προσφυγικό κύμα, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση ενός τείχους στα σύνορα με το Ιράν. «Μέχρι στιγμής, έχει ήδη κατασκευαστεί τοίχος σε τμήμα 157 χιλιομέτρων των συνόρων», σημείωσε.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν έπειτα από πεντάωρη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου στο προεδρικό συγκρότημα στην Αγκυρα, με κεντρικό θέμα συζήτησης την εξελισσόμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν. Ο Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη σταθερότητα και στην ασφάλεια του Αφγανιστάν, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Ταλιμπάν. «Θα συναντηθούμε με την κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τους Ταλιμπάν, εάν είναι απαραίτητο, και θα συζητήσουμε τις αμοιβαίες ατζέντες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, καλωσορίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις της οργάνωσης ως «μετριοπαθείς» και προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής έχουν επιδείξει αρκετή ευαισθησία προς την Τουρκία.

Σημειώνεται πως η Αγκυρα εξακολουθεί να θέλει να διατηρήσει την προστασία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, καθώς 600 Τούρκοι στρατιώτες παραμένουν μέχρι σήμερα επί αφγανικού εδάφους. «Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν θα έδινε στη νέα αφγανική κυβέρνηση πλεονέκτημα στη διεθνή σκηνή και θα διευκόλυνε το έργο της», ανέφερε νωρίτερα ο Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT