Στο ραντάρ της Αθήνας η κινητικότητα της Αγκυρας

Στο ραντάρ της Αθήνας η κινητικότητα της Αγκυρας

Σε επιχειρησιακό επίπεδο η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο

3' 32" χρόνος ανάγνωσης

Φόβοι για μεταφορά της έντασης και στο πεδίο εκφράζονται σε πολλαπλά επίπεδα στην Αθήνα, καθώς η στρατηγική επιλογή της Αγκυρας να αμφισβητήσει τις διεθνείς συνθήκες που διέπουν το καθεστώς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο διά της πλαγίας οδού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ουδείς στην Αθήνα πιστεύει ότι η διπλωματική προεργασία (επιστολές στον ΟΗΕ), οι συνεχόμενες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τούρκων αξιωματούχων περί αμφισβητούμενης κυριαρχίας, αλλά και τα πρόσφατα δείγματα επιθετικότητας με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και κινήσεις προβολής ναυτικής ισχύος ακόμα και στο μέσον του Αιγαίου θα εγκαταλειφθούν τους επόμενους μήνες.

Τις ανησυχίες της Αθήνας ενισχύει μια παράλληλη κινητικότητα. Τη στιγμή που η Αγκυρα διευρύνει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», από τα ακατοίκητα και μικρά νησιά, στα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, πραγματοποιεί ένα παράλληλο, γενναίο άνοιγμα σε περιφερειακούς εταίρους της Αθήνας, αλλά και στις ΗΠΑ, για το οποίο η «Κ» έχει ενημερώσει τους αναγνώστες της εγκαίρως. Στις 9 και 10 Μαρτίου, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, θα επισκεφθεί την Τουρκία. Η επίσκεψη στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου αποτελεί, βεβαίως, μια προσπάθεια να καθησυχαστεί η ελληνική πλευρά σχετικά με το εύρος της επαναπροσέγγισης Ισραήλ – Τουρκίας. Παρά το γεγονός ότι το επίπεδο επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, παραμένει υψηλό, είναι σαφής ο πολιτικός προσανατολισμός ραγδαίας εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα σε Αγκυρα και Ιερουσαλήμ. Μένει να επιβεβαιωθεί αν η εξομάλυνση περιλαμβάνει και τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ωστόσο οι συζητήσεις αυτές, παρότι πρώιμες, έχουν αρχίσει.

Ακόμα πιο ταχεία είναι η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), με την Αίγυπτο να παραμένει η μόνη χώρα που προβληματίζεται αναφορικά με τα ανοίγματα της Αγκυρας, κυρίως λόγω των στρατηγικών χαρακτηριστικών που έχει η διάσταση των τουρκο-αιγυπτιακών διαφωνιών. Γι’ αυτόν τον λόγο τόσο στο Κάιρο όσο και στην Αθήνα δεν έχουν μειωθεί καθόλου οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο να προχωρήσει ταχέως και η συζήτηση για διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στην Κρήτη. Βαθύτατοι γνώστες των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά συνέδρια (EGYPS 2022) ανέφεραν ότι εξαντλούνται και οι τελευταίες ευκαιρίες για τη δημιουργία υποδομών διασύνδεσης φυσικού αερίου.

Η επίσκεψη του Ισραη-λινού προέδρου στην Ελλάδα στις 24/2 αποτελεί αντίβαρο στην επαναπροσέγγιση Ισραήλ – Τουρκίας.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο η Αθήνα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Η δράση που ανέλαβε το τουρκικό ναυτικό κατά τη διάρκεια των επίμονων προσπαθειών του «Nautical Geo» να πραγματοποιήσει έρευνες στα ανοιχτά της Κρήτης, σε περιοχή που είναι οριοθετημένη με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο, γίνεται αντιληπτή από την Αθήνα ως ένδειξη της πρόθεσης της Αγκυρας να οριοθετήσει και επιχειρησιακά τις απόψεις της. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η τουρκική αεροπορία αλλά και UAV που ανήκουν σε όλους τους κλάδους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ) έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, αγνοώντας προφανώς και τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας. Πολλές φορές τα UAV φθάνουν ακόμα και στο κεντρικό Αιγαίο, προβληματίζοντας τους αρμοδίους για την αντιμετώπισή τους. Τα UAV αλλά και η εμπειρία που φαίνεται ότι έχει συσσωρεύσει η Αγκυρα στον κυβερνοχώρο και λοιπές μορφές υβριδικού πολέμου είναι και ο λόγος που οδηγεί την Αθήνα στην απόφαση να προχωρήσει σε μια πιο οργανωμένη δημιουργία συστήματος λήψης αποφάσεων με βάση τα μεγάλα δεδομένα (big data) και την τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες η «Κ», αναδεικνύοντας το σχέδιο «THORAX».

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα παρατηρούν με ανησυχία ότι τις τελευταίες εβδομάδες η στρατιά του Αιγαίου πραγματοποιεί διαρκώς αποβατικές ασκήσεις. Τόσο οι αποστροφές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν από μερικούς μήνες, όσο και οι επανειλημμένες αναφορές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, τόσο από τη Νορβηγία όσο και από τη Μόσχα για αποβατικές δυνατότητες των Τούρκων αποτελούν συγκρατημένη μεν, ρητή δε σημείωση προς τους διεθνείς συνομιλητές της Αθήνας σχετικά με τον πραγματικό κίνδυνο που υποκρύπτει η τουρκική συμπεριφορά. Το γεγονός ότι οι ΤΕΔ πραγματοποιούν αποβατικές ασκήσεις, ενώ παράλληλα οι Τούρκοι δημιουργούν ατμόσφαιρα ρητορικής έντασης αλλά και ένα υπόβαθρο διπλωματικής κινητικότητας (επιστολές ΟΗΕ), συνθέτει ένα σκηνικό το οποίο παρουσιάζεται από την Αθήνα προς όλους τους διεθνείς συνομιλητές.

Οι ελληνικές αντιπροσωπείες ανά την υφήλιο έχουν λάβει εντολές να κρατούν το ενδιαφέρον των συνομιλητών τους, σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο είναι ομολογουμένως δύσκολο, καθώς η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην ουκρανική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT