Ισραήλ: Κλιματική, όχι πολιτική, η στόχευση της επίσκεψης Χέρτζογκ στην Άγκυρα τον Μάρτιο

Ισραήλ: Κλιματική, όχι πολιτική, η στόχευση της επίσκεψης Χέρτζογκ στην Άγκυρα τον Μάρτιο

Ο Ισραηλινός πρόεδρος αναμένεται πρώτα στην Αθήνα την Πέμπτη

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Περί της κλιματικής και όχι κάποιας πολιτικής αλλαγής θα στραφεί η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα, αλλά και στην Αθήνα την Πέμπτη, όπως επισήμανε ο ίδιος την Τετάρτη.

Η Τουρκία έχει εναποθέσει τις ελπίδες αναθέρμανσης των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, που διάγουν παγετώνια περίοδο εδώ και μια δεκαετία, στην επίσκεψη Χέρτζογκ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αξιολογούν την επίσκεψη ως εξόχως σημαντική για την αναβάθμιση της τουρκικής διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θέτουν ως πιθανή ημερομηνία πραγματοποίησής της την 9η Μαρτίου.

Ωστόσο την Τετάρτη ο Ισραηλινός πρόεδρος, ο ρόλος του οποίου είναι πολιτικά περιορισμένος και δεν απέχει πολύ από αυτόν που έχει και στην Ελλάδα ο εκάστοτε πρόεδρος της Δημοκρατίας, φαίνεται να άλλαξε την ατζέντα που ήθελαν οι Τούρκοι.

Σε δηλώσεις του ενέταξε γενικά την περιοδεία του στις χώρες της περιοχής σε μια εκστρατεία ανάδειξης των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής και δημιουργίας μιας περιφερειακής συμμαχίας στον τομέα του περιβάλλοντος.

«Τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να επισκεφθώ τους γείτονές μας στη Μεσογειακή ακτή, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, και να συναντήσω τους ηγέτες τους», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνόδου για το κλίμα ο κ. Χέρτζογκ.

Μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, χωρίς διανυκτέρευση, ο κ. Χέρτζογκ προγραμματίζει να επισκεφθεί και τη Λευκωσία την Τετάρτη 2 Μαρτίου.

Ρεπορτάζ και στον ισραηλινό Τύπο ανέφεραν ότι τα ταξίδια σε Αθήνα και Λευκωσία μπορεί να έχουν σχεδιαστεί ώστε να διασκορπιστούν οι φόβοι στην ελληνική πλευρά περί επαναπροσέγγισης του Ισραήλ με την Τουρκία.

Πηγή: Reuters, Times of Israel

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT