Στη Μόσχα με ειδική πτήση

Με ειδική πτήση που έλαβε άδεια από την κυβέρνηση για ανθρωπιστικούς λόγους, αναχώρησαν για τη Μόσχα οι 12 διπλωμάτες που χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα» (personae non gratae) πρόσωπα από την Αθήνα, αλλά και οι οικογένειές τους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Με ειδική πτήση που έλαβε άδεια από την κυβέρνηση για ανθρωπιστικούς λόγους, αναχώρησαν για τη Μόσχα οι 12 διπλωμάτες που χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα» (personae non gratae) πρόσωπα από την Αθήνα, αλλά και οι οικογένειές τους. Μάλιστα, το ρωσικό αεροσκάφος που τους παρέλαβε είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει στάση στη Μαδρίτη, από όπου επιβιβάστηκαν με τελικό προορισμό τη Μόσχα και οι περίπου 25 διπλωμάτες που απελάθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες από την Ισπανία. Η ειδική πτήση του κυβερνητικού «Ιλιούσιν» από τη Μόσχα με στάσεις σε Μαδρίτη και Αθήνα πραγματοποιήθηκε παρακάμπτοντας τον εναέριο χώρο της Ε.Ε. αρχικά από βόρεια (πάνω από τον αρκτικό κύκλο με πορεία στη συνέχεια προς την Ισπανία) και εν συνεχεία από νότια, από τον εναέριο χώρο των κρατών της Βόρειας Αφρικής με κατεύθυνση προς την Ελλάδα και έπειτα μέσω της Τουρκίας ξανά προς τη ρωσική πρωτεύουσα. Κατ’ ορισμένους υπολογισμούς το σύνολο της πτήσης μπορεί να άγγιξε και τα 15.000 χιλιόμετρα, λόγω της τεράστιας παράκαμψης που έγινε προκειμένου να αποφευχθεί ο εναέριος χώρος της Ευρώπης και, βεβαίως, της ευρισκόμενης σε εμπόλεμη κατάσταση Ουκρανίας. Δεδομένης της στάσης που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία θεωρείται δεδομένο ότι το ρωσικό αεροσκάφος ανεφοδιάστηκε στη Μαδρίτη, προτού συνεχίσει τη νότια πορεία του προς Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στην Αθήνα αναμένουν τα ρωσικά αντίποινα τα οποία, βεβαίως, είναι δεδομένα. Και χθες ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών η απέλαση 37 διπλωματών κρατών-μελών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων από την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία. Είχαν προηγηθεί και άλλες απελάσεις, ως αντίποινα στην απόφαση των κρατών-μελών της Ε.Ε. να ανακηρύξουν ανεπιθύμητους αθροιστικά περισσότερους από 200 Ρώσους διπλωμάτες. Στην πράξη η Μόσχα ανακηρύσσει μη επιθυμητούς εκπροσώπους κρατών-μελών της Ε.Ε. σταδιακά, δίχως να είναι ακόμα σαφές αν αριθμητικά θα απελάσει ανάλογο αριθμό Ευρωπαίων διπλωματών ή μεγαλύτερο.

Αναχώρησαν οι 12 διπλωμάτες που χαρακτηρίστηκαν από την Αθήνα «ανεπιθύμητα» πρόσωπα – Αναμένονται τα ρωσικά αντίποινα.

Επικοινωνία του κ. Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε χθες τηλεδιάσκεψη με την πρέσβειρα της Ελλάδας στη Μόσχα και τους γενικούς προξένους σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ. Αν και επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών σημειώθηκε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης του κ. Δένδια με τους Ελληνες διπλωμάτες βρέθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς και ζητήματα που άπτονται της ομογένειας και της εκπαίδευσης, είναι σαφές ότι στην Αθήνα προετοιμάζονται για τις ρωσικές αποφάσεις. Δεδομένου, μάλιστα, ότι από την Ελλάδα απελάθηκαν υψηλόβαθμοι διπλωματικοί (ανάμεσα στους οποίους και ένας γενικός πρόξενος), στο υπουργείο Εξωτερικών είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Υπάρχει και μια σχετικά μεγαλύτερη ανησυχία για το Γενικό Προξενείο στο Νοβοροσίσκ, κυρίως διότι στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης του κατοικούν οι περισσότεροι από τους λιγοστούς ελληνικής καταγωγής πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας (συνολικά υπολογίζονται σε περίπου 90.000). Εκτιμάται ότι τα ρωσικά αντίποινα θα κοινοποιηθούν στην Αθήνα τα αμέσως επόμενα 24ωρα, κατά πάσα πιθανότητα πριν από το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT