Με μια πρώτη ματιά, είναι ένα βαρετό χαρτί, με το οποίο ολοκληρώνονται οι σύνοδοι κορυφής ηγετών ή και υπουργών.
Το declaration (Koινή Δήλωση) είναι γραμμένο, με τρόπο ώστε να τους ικανοποιεί όλους ή να μπορεί να διαβάζεται από την κάθε πλευρά, όπως τη βολεύει.
Όσο ανιαρή, ακόμα και για τους δημοσιογράφους, μπορεί να είναι η ανάγνωσή με την «flat» γραφή του, άλλο τόσο και περισσότερο επίπονη και δύσκολη είναι η σύνταξή του.
Ακριβώς γιατί πρόκειται για το πλέον σημαντικό έγγραφο των υψηλών συναντήσεων.
Εάν με το πέρας των εργασιών εκδοθεί, σημαίνει ότι αυτές πήγαν καλά και οι ηγέτες πάνω κάτω τα βρήκαν.
Αν δεν υπάρξει, όπως συνέβη στην Σύνοδο για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που έγινε πριν μερικά χρόνια στην Πρίστινα, τότε έχουμε ναυάγιο.
Πολύ πριν την έναρξη των εργασιών, έμπειροι διπλωμάτες της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΞ της διοργανώτριας χώρας, αρχίζουν να γράφουν και να σβήνουν λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των συμμετεχόντων επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Δεν είναι εύκολο καθώς πρέπει να συγκεραστούν αντικρουόμενες θέσεις, προσεγγίσεις, ευαισθησίες, επιδιώξεις και συμφέροντα.
Με τη μορφή πρώτου draft το κείμενο αποστέλλεται στα ΥΠΕΞ των άλλων χωρών για να υποβάλλουν παρατηρήσεις και αλλαγές που, όμως, συχνά το εκτροχιάζουν και, εν τοιαύτη περιπτώσει, «δώσ’ του» από την αρχή.
Όταν, πλέον, επιτευχθεί η σύνθεση των θέσεων σε ένα απ’ όλους αποδεκτό κείμενο, το εγκρίνουν, αφού έχουν λάβει το «ΟΚ» από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, οι διπλωμάτες, σε τηλεδιάσκεψή τους. Κατόπιν αυτών, αναγιγνώσκεται με το πέρας των εργασιών της διάσκεψης, ως το κορυφαίο ντοκουμέντο της.
Εκτός και αν πίσω από τις κλειστές πόρτες προκύψουν αγεφύρωτες διαφορές των ηγετών και συγκρούσεις, οπότε το declaration γειώνεται.
Εν προκειμένω, στη σημερινή Σύνοδο της Θεσσαλονίκης για την Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη, η οκτασέλιδη «Κοινή Δήλωση», παρά τα ακανθώδη ζητήματα στην ημερήσια διάταξη (Ουκρανικό, κυρώσεις κατά Ρωσίας, ενεργειακά, ευρωπαϊκή προοπτική Δυτικών Βαλκανίων, κ.α.) έχει συμφωνηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι ηγέτες έχουν βρει κοινό βηματισμό στη διαχείριση της πολύπλοκης και δύσκολης κατάστασης στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Η συνεδρίαση των ΥΠΕΞ ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα και στις 19:00 πρόκειται να ξεκινήσει η συζήτηση στο επίπεδο των αρχηγών κρατών.
Στις 20:00 έχει προγραμματιστεί δήλωση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνόδου και θα ακολουθήσει το δείπνο του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους ηγέτες.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr