Ν. Δένδιας από Οδησσό: Στόχος μας να δημιουργήσουμε μια ασπίδα πολιτισμού απέναντι στις συνέπειες του πολέμου

Ν. Δένδιας από Οδησσό: Στόχος μας να δημιουργήσουμε μια ασπίδα πολιτισμού απέναντι στις συνέπειες του πολέμου

Στην Οδησσό βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου είχε επαφές με τις τοπικές Αρχές και με ομογενείς. «Η Ελλάδα κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να προστατεύσει την ίδια την Οδησσό αλλά και τα στοιχεία της ελληνικής πολιτιστικής παρουσίας από τις συνέπειες του πολέμου», δήλωσε ο ίδιος.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Στην Οδησσό βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου είχε επαφές με τις τοπικές Αρχές και με ομογενείς. «Αποφασίσαμε… με τη βοήθεια και του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο θα μας διαθέσει δύο εμπειρογνώμονες, και με την εμπειρία που ήδη έχουμε από την επιτυχημένη προσπάθεια να κάνουμε την Κέρκυρα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να βοηθήσουμε ώστε και η Οδησσός να φθάσει πολύ σύντομα στο επίπεδο να περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ουκρανική πόλη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επρόκειτο να έχει επαφές με τον δήμαρχο G. Trukhanov, με στελέχη της ελληνικής ομογένειας και με τον επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης Περιφέρειας Οδησσού.

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα ξανά στην Οδησσό. Καταρχήν για να συναντήσω τον Δήμαρχο, G. Trukhanov, και να μπορέσουμε να συζητήσουμε πώς θα συντονίσουμε την κοινή προσπάθεια ώστε το ιστορικό κέντρο της Οδησσού να γίνει πολιτιστικό μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Να δημιουργήσουμε έτσι μία ασπίδα πολιτισμού που θα προστατεύσει αυτό το ιστορικό κέντρο από τις συνέπειες του πολέμου», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αναφερόμενος σε ένα ιστορικό κέντρο «το οποίο συνδέεται με την Ελλάδα» καθώς από εκεί «ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση».

«Το κτίριο που ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση βρίσκεται εδώ (σ.σ. στην Οδησσό), είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Αλλά και στο κτίριο της Όπερας, όπου βρισκόμαστε τώρα, συνδεόμαστε με την Οδησσό. Είναι ένα κτίριο που κατασκευάστηκε επί δημαρχίας Γρηγορίου Μαρασλή, ενός Έλληνα ο οποίος έχει πολλαπλά ευεργετήσει και την Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Δένδιας, ο οποίος είχε σήμερα την ευκαιρία να παραστεί και στην υπογραφή μιας συμφωνίας με τα Κρατικά Αρχεία της Οδησσού. Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να συγχρηματοδοτήσει μια προσπάθεια ψηφιοποίησης του τμήματος των αρχείων που αφορούν την ελληνική παρουσία στην Οδησσό.

«Η Ελλάδα κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να προστατεύσει αφενός την ίδια την Οδησσό, αλλά και τα στοιχεία της ελληνικής πολιτιστικής παρουσίας από τις συνέπειες του πολέμου», κατέληξε στη δήλωσή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT