Ο Ερντογάν αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου

Ο Ερντογάν αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου

Το καθεστώς της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου αμφισβήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατυπώνοντας μάλιστα και ευθείες απειλές. «Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε με τον όρο να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Το καθεστώς της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου αμφισβήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατυπώνοντας μάλιστα και ευθείες απειλές. «Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε με τον όρο να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα. Νομίζω ότι θα το μάθει», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TRT. Υποστήριξε επίσης ότι η Αθήνα με τις κινήσεις που κάνει παραβιάζει τόσο τη Συνθήκη της Λωζάννης όσο και τη Συνθήκη των Παρισίων.

Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε εκ νέου στον Ελληνα πρωθυπουργό για την ομιλία του στο Κογκρέσο. «Είπα “έλα, ας φάμε ένα γεύμα” πριν από περίπου 1,5 μήνα. Είχαμε δείπνο με τον Μητσοτάκη στο αρχοντικό Vahdettin. Του είπα “ας μη φέρνουμε από εδώ και πέρα ​​τρίτη χώρα, ας στήσουμε μια απευθείας γραμμή, ας διαπραγματευτούμε”. Πήγε από εκεί -σ.σ. εννοεί στις ΗΠΑ- και έκανε παρόμοια πράγματα στο Νταβός. Είμαστε Τουρκία, δεν είμαστε φυλή. Μετά σηκώθηκε και είπε: “Η Τουρκία έκανε αυτό και εκείνο”», τόνισε.

«Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει για τον όρο να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα. Θα το μάθει», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εξέφρασε επίσης για άλλη μία φορά την ενόχλησή του για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να εμποδίσει την Αγκυρα να αγοράσει αεροπλάνα «για τις ανάγκες ασφαλείας μας». «Λένε “μην το δώσεις στην Τουρκία”, απευθυνόμενοι στη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Πήραν το μάθημα από εδώ», πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν με κύριο αντικείμενο τα ελληνοτουρκικά και το αίτημα της Αγκυρας για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16. Την επικοινωνία είχε προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα ο κ. Οστιν, μετά τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Αναφερόμενος σε αυτή την επικοινωνία ο κ. Ερντογάν υποστήριξε εκ νέου ότι οι όροι που θέτει η τροπολογία που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο «δεν ισχύουν για την Τουρκία, δεν είναι δυνατοί». Πρόσθεσε ότι η σχετική συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Μαδρίτη ήταν πολύ θετική και εκτίμησε ότι θετικές –για την Αγκυρα– θα είναι και οι εξελίξεις για τα F-16.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ έθεσε εξάλλου χθες εκ νέου θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη. «Και πάλι, η Ελλάδα έκανε ένα λάθος βήμα. Εκλεισε τέσσερα σχολεία της τουρκικής μειονότητας. Είναι λάθος να κρατάμε αυτά τα παιδιά μακριά από την εκπαίδευση. Αυτή είναι μια πολιτική αφομοίωσης. Καλούμε την Ελλάδα, για άλλη μία φορά, να βάλει τέλος σε αυτές τις πολιτικές διακρίσεων έναντι της τουρκικής μειονότητας», υπογράμμισε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT