Προκαλεί ο Ακάρ: «Αν θέλει ο Θεός, μπορεί και να έρθουμε στο Καστελλόριζο»

Προκαλεί ο Ακάρ: «Αν θέλει ο Θεός, μπορεί και να έρθουμε στο Καστελλόριζο»

Λίγο πριν την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αυξάνει την ένταση με προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Ανεβάζει και άλλο τους τόνους ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λίγο πριν την έξοδο του νέου γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στη Μεσόγειο.

Μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, αναφέρθηκε και πάλι στο Καστελλόριζο, σημειώνοντας ότι απέχει 580 χιλιόμετρα από την Ελλάδα και μόλις 1.950 μέτρα από την Τουρκία, βρίσκεται δηλαδή σε «απόσταση κολύμβησης».

«Είναι σε απόσταση κολύμβησης των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών μας. Αυτοί παρεξηγούνται με αυτό που λέμε επειδή οι σπουδαστές κολυμπούν εκεί. Τις προάλλες, ένας Έλληνας υπουργός δήλωσε “αν επιθυμούν ας έρθουν, αν μπορούν να κολυμπήσουν” κι εμείς δηλώσαμε “αν θέλει ο Θεός, μια ημέρα μπορεί να συμβεί κι αυτό”» σημείωσε ο Ακάρ, αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επανέφερε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Είναι ξεκάθαροι οι όροι της Συνθήκης της Λωζάνης στο άρθρο 12 των Παρισίων, παράγραφος 18 . Ξεκάθαρα αναφέρουν πως τα νησιά δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν. Εμείς, παρ’ όλα αυτά, κάνουμε υπομονή και λέμε “ελάτε να συνομιλήσουμε”».

Ο Ακάρ προχώρησε και σε απειλές κατά της χώρας μας, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει τη στρατιωτική υπεροχή. «Στους Έλληνες λέμε το εξής… Μην σκέφτεστε να πολεμήσετε μαζί μας. Ο πόλεμος είναι ζήτημα αριθμητικής. Οι προσπάθειες που κάνετε (για εξοπλιστικά), ακόμη κι αν γίνουν πραγματικότητα, είναι πολλές για την άμυνα σας, όμως για την Τουρκία είναι λίγες», είπε.

Τέλος, έκανε αναφορά και στον σημερινό απόπλου του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», χαρακτηρίζοντάς τον ως «μια νέα σημαντική εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο». Και πρόσθεσε: «To Ναυτικό μας μέχρι σήμερα έχει συνοδεύσει και προστατεύσει τα σεισμογραφικά μας και τα γεωτρύπανά μας».

Η απάντηση της Αθήνας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Ελλάδα αρχικά, αντιμετωπίζει τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντούλ Χαμίντ Χαν με εγρήγορση και την απαραίτητη προσοχή. «Πάντα με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή», τόνισε.

Χαρακτήρισε δε τις δηλώσεις Ακάρ για το Καστελόριζο «ρητορικές υπερβολές και πλειοδοσία προκλήσεων, η οποία δεν έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Πάντοτε απέναντι στις προκλήσεις, ρητορικές ή άλλες η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», υπογράμμισε, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι «τα εθνικά δίκαια είναι απολύτως προστατευμένα βάσει των διεθνών συνθηκών και της αποτρεπτικής μας ικανότητας και βασίζονται κυρίως στο γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και στο πλευρό του Διεθνούς Δικαίου».

Έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω αναφορικά με τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας και απαντώντας στα περί «Τούρκων κολυμβητών», είπε ότι «είναι μια καλή ιδέα να γίνει ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με Έλληνες και Τούρκους. Είναι καλύτερα να το δούμε πιο αποφορτισμένα το θέμα και με έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο να μην δημιουργούμε εστίες έντασης».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT