Μερίδιο στα έσοδα ζητεί η Αγκυρα

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ομολόγησε πως ο πραγματικός στόχος της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι να κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο από τους πόρους που θα προκύψουν από τις εξορύξεις του φυσικού αερίου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ομολόγησε πως ο πραγματικός στόχος της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι να κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο από τους πόρους που θα προκύψουν από τις εξορύξεις του φυσικού αερίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στη συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, δήλωσε ότι «η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή αυτό αφορά το 50% του ζητήματος. Η δίκαιη κατανομή των εσόδων είναι το θέμα».

Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας εκτείνεται μέχρι και εντός του τεμαχίου 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όμως τόνισε ότι «το σημείο που γίνονται γεωτρήσεις είναι νοτιότερα από το νότιο όριο της υφαλοκρηπίδας μας. Ηδη εμείς δεν επιτρέπουμε να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας».

Η Αγκυρα δείχνει να επιμένει στη θεωρία της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, που κατά τους ισχυρισμούς της εκτείνεται σε απόσταση 6 μιλίων από τα ελληνικά νησιά: «Τα νότια και τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας είναι φανερά. Δυτικά αφήσαμε στα ελληνικά νησιά και χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Λειτουργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Kαι εντός της υφαλοκρηπίδας μας συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, η Αγκυρα με το γεωτρύπανο «Aμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα συνεχίσει να κάνει γεωτρήσεις εντός των περιοχών που ισχυρίζεται πως φτάνει η υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε πως «υπάρχουν επίσης οι περιοχές που μας έχει αδειοδοτήσει η “ΤΔΒΚ”. Στο παρελθόν έχουμε κάνει εργασίες εκεί, ενώ θα γίνουν και στο μέλλον».

Ο Τσαβούσογλου αναφέρει ότι το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει «κλειδί» για τη λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ προκαλεί με τα χωρικά ύδατα.

«Μαύρη προπαγάνδα»

Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα πως «κάνει μαύρη προπαγάνδα» εναντίον της Τουρκίας και «υποστηρίζει συνέχεια τα λόμπι εναντίον της παράδοσης των F-16», ενώ για άλλη μια φορά επανέλαβε τους ισχυρισμούς πως η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο.

Στο ζήτημα του εκσυγχρονισμού των F-16 και της αγοράς των νέων μαχητικών F-16 Viper o Tούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ενόχληση της Αγκυρας για τους όρους που προσπαθούν να θέσουν μέλη του Κογκρέσου και ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση (των ΗΠΑ) ξέρει πως δεν θα πάρουμε F-16 ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν αν μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα. Aν είναι να πάρουμε κάτι θα το πάρουμε για να το χρησιμοποιήσουμε. Γιατί να πάρουμε ένα σύστημα που δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε; Kαι περιμένουμε από την κυβέρνηση –με τη θετική της στάση για τα F-16– να πείσει και το Κογκρέσο».

Νέα πρόκληση Ερντογάν

Eν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άλλη μια φορά εξέφρασε την ενόχλησή του για την υποστήριξη που δίνουν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. Στην ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης σπουδαστών της Σχολής Ακτοφυλακής, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «κανείς δεν επικρίνει ότι υπάρχουν 10-15 βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Κανείς δεν επικρίνει ότι η Δύση συγκεντρώνει δυνάμεις στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT