«Δεν μας αγγίζουν παλιές αντιλήψεις αυτοκρατοριών»

«Δεν μας αγγίζουν παλιές αντιλήψεις αυτοκρατοριών»

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει μία σταθερή θέση: δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση, δεν επιδιώκει ρητορική όξυνση, δεν πιστεύει σε αυτή την αντιμετώπιση των πραγμάτων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Ζάγκρεμπ, ερωτηθείς για τις νέες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει μία σταθερή θέση: δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση, δεν επιδιώκει ρητορική όξυνση, δεν πιστεύει σε αυτή την αντιμετώπιση των πραγμάτων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Ζάγκρεμπ, ερωτηθείς για τις νέες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος προειδοποίησε την Ελλάδα πως μπορεί να πάθει όσα έπαθε το 1922! «Η Ελλάδα έχει μια σαφή αντίληψη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας, στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αξίες, στην ειρήνη και τη σταθερότητα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. «Δεν πρόκειται εμείς να διολισθήσουμε προκαλούμενοι σε μια ρητορική όξυνση. Δεν μας αφορούν αυτά τα πράγματα. Ανήκουν σε άλλους αιώνες, σε άλλες εποχές, σε αντιλήψεις αυτοκρατοριών που δεν μας αγγίζουν», τόνισε. Eίχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του κ. Ακάρ στην εφημερίδα Hurriyet o οποίος δήλωσε ότι «αυτές τις μέρες που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη μεγάλη νίκη, λέμε με σαφή τρόπο και ξεκάθαρα στην Ελλάδα ότι, “είδατε πόσο επώδυνο ήταν το τίμημα της περιπέτειας που ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να μάθετε από την Ιστορία και να αποφύγετε νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση”».

Θέλουν συνεκμετάλλευση

Απάντηση Δένδια στον Ακάρ, που μίλησε για νέο 1922.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα πως στρατιωτικοποιεί τα νησιά και πως διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου, παρά τα 6 μίλια χωρικών υδάτων. «Είστε ακριβώς κάτω από τη μύτη μας και λέτε πως εμείς είμαστε επεκτατικοί», δήλωσε χαρακτηριστικά! Ο κ. Ακάρ, αφού έθεσε τους όρους της Αγκυρας σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, μίλησε για την επιθυμία της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση. «Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, όπως και στο πλαίσιο των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων μας, είμαστε ειλικρινείς στο να γίνει το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος κοινός τόπος συνεργασίας. Αυτό ζητάμε», δήλωσε.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ισχυρισμών της Αγκυρας για παρενόχληση των τουρκικών μαχητικών από τα ελληνικά μαχητικά και υποστήριξε πως «στις 2 Ιουλίου ήρθε αίτημα από τους Αμερικανούς για να πραγματοποιήσουν άσκηση του ΝΑΤΟ. Και ήθελαν τα μαχητικά μας να προστατεύουν τα αεροσκάφη τους. Ενημερώθηκαν στις 2 Ιουλίου και η δραστηριότητα έγινε στις 22 Αυγούστου. Τότε ήταν που η Ελλάδα άλλαξε την καθορισμένη διαδρομή πτήσης της προς τα νησιά με “αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς”. Θέλει να περάσει την πορεία πάνω από αυτά τα νησιά. Θέλει να φέρει το ΝΑΤΟ εδώ, δηλαδή θέλει να παραβιάσει τη Λωζάννη».

Με αφορμή τις εκδηλώσεις στο Αφιόν Καραχισάρ για τα 100 χρόνια από τη «μεγάλη επίθεση», ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι αναφέρθηκε με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των Ελλήνων, λέγοντας πως, «όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα δεν έχουν θάρρος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT