Ακάρ: Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε – Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένο γεγονός

Ακάρ: Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε – Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένο γεγονός

Έτοιμη να συναντηθεί με την ελληνική πλευρά δηλώνει η Τουρκία διά στόματος του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο

3' 12" χρόνος ανάγνωσης

Έτοιμη να συναντηθεί με την ελληνική πλευρά δηλώνει η Τουρκία διά στόματος του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε νέες του δηλώσεις επισημαίνει πως τα προβλήματα στο Αιγαίο «μπορούν να επιλυθούν μέσω αμοιβαίων διαπραγματεύσεων», τονίζοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί κανένα «τετελεσμένο γεγονός».

«Διατηρούμε επίμονα την προσέγγιση ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούν να επιλυθούν μέσω αμοιβαίων διαπραγματεύσεων. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε ένα τετελεσμένο γεγονός. Ακολουθούμε μια υπεύθυνη πολιτική κοινής λογικής. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς λέμε ότι είμαστε υπέρ του να είναι το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και δίκαιου διαμοιρασμού κάθε πλούτου. Η Τουρκία είναι ασφαλής σύμμαχος, δεν είναι απειλή για κανέναν» πρόσθεσε.

Ακάρ: Διάλογος χωρίς παρεμβάσεις τρίτων

Μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε στείλει μήνυμα υπέρ του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας «χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων». Παράλληλα, είχε αναφερθεί και στο ζήτημα της προμήθειας F-16 από τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως η τουρκική πλευρά αναμένει μια καλή λύση, αλλά σημειώνοντας με νόημα ότι η Άγκυρα εξετάζει και εναλλακτικές επιλογές. «Δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, των ειρηνικών τρόπων και μεθόδων και του διαλόγου. Στη συνάντηση τόνισα τη σημασία της συχνότερης συνάντησης και της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας», είχε δηλώσει ο κ. Ακάρ, προσθέτοντας:

«Πρέπει να διαπραγματευτούμε για μια συνολική και μόνιμη λύση. Οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι απαραίτητες για την επίλυση του προβλήματος. Είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας. Για αυτό, ο διάλογος αναδεικνύεται ως απαραίτητο εργαλείο για εμάς. Θεωρούμε ότι η διατήρηση των σχέσεών μας με τρόπο που να μην προκαλεί εντάσεις είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. Θα πρέπει να είναι ουσιώδες να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Είναι σημαντικό να συναντηθούν τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα για να επιλύσουν τα ζητήματα εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα».

Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις, διαδικασίες διαχωρισμού και συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε: «Βλέπουμε ότι και τα τρία κανάλια έχουν σταματήσει αυτή τη στιγμή. Αυτές οι συνομιλίες και η δουλειά σε αυτούς τους τομείς πρέπει να ξεκινήσουν. Αξιολογούμε ότι αυτές ο μελέτες μπορούν να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Οι αντιπροσωπείες μας συναντήθηκαν δύο φορές στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Πήγαμε στην Αθήνα. Η ελληνική αντιπροσωπεία ήρθε μία φορά στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, εκφράσαμε την άποψη ότι περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ελπίζουμε ότι τέτοιοι διάλογοι θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες».

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για φίλους και συμμάχους, είναι ένας ασφαλής, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η ελπίδα μας είναι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος να γίνουν θάλασσα φιλίας, να μοιράζονται όλα τα πλούτη δίκαια και να αναδυθεί ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον. Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Θέλουμε ειρήνη, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρήνη μέσω του διαλόγου. Δηλώνουμε ότι η προσδοκία μας από τρίτες χώρες για τη λύση των προβλημάτων είναι να δουν τα δικαιολογημένα και λογικά επιχειρήματά μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να μην εξετάσουν το θέμα μόνο από την οπτική της αλληλεγγύης της ΕΕ, αλλά να δουν την γεγονότα αντικειμενικά και δίκαια. Να ξέρουν όλοι ότι σε περίπτωση που πάρουν θέση θα συμβάλει όχι στη λύση των γεγονότων, αλλά στο αδιέξοδο», υπογράμμισε ακόμη.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT