Μητσοτάκης – Σολτς: Στην Ακρόπολη το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός και ο Γερμανός καγκελάριος

Μητσοτάκης – Σολτς: Στην Ακρόπολη το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός και ο Γερμανός καγκελάριος

Στις 11:00 ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί τον Γερμανό καγκελάριο στο Μέγαρο Μαξίμου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης θα μεταβούν αύριο, Πέμπτη, το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα.

Στις 11:00 ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί τον Γερμανό καγκελάριο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών. 

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για την Ήπειρο, όπου θα παραστεί σε εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Καλπάκι και στα Ιωάννινα.

Επανεκκίνηση των σχέσεων με Βερολίνο

Η Αθήνα επιθυμεί η επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου να λειτουργήσει ως αφετηρία για δυναμική επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας.

Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν τη χρονική συγκυρία, ότι δηλαδή η επίσκεψη γίνεται μετά την ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας, και υπενθυμίζουν τη δύσκολη για τις διμερείς σχέσεις μνημονιακή περίοδο, που τώρα είναι η ευκαιρία να τεθεί πλήρως στο περιθώριο.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τις διμερείς επαφές των δύο χωρών αλλά και τις προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ε. Ε., καθώς και οι διεθνείς και περιφερειακές κρίσεις που στη δεδομένη συγκυρία λειτουργούν καταλυτικά.

Ετσι, κεντρικό ζήτημα είναι το ενεργειακό, σε δύο κατευθύνσεις: στην αναζήτηση κοινού βηματισμού και πειστικών απαντήσεων από την Ε.Ε. για την κρίση. Από ελληνικής πλευράς υπογραμμίζεται ότι το ζήτημα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλους και θεωρούν ότι το Βερολίνο, παρά την αρνητική τοποθέτησή του στην πρόταση για πλαφόν στις τιμές αερίου, έδειξε διατεθειμένο να ακούσει εναλλακτικές.

Η δεύτερη διάσταση του ενεργειακού αφορά τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας για αξιοποίηση των ΑΠΕ και το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τις εναλλακτικές που υπάρχουν απέναντι στην εξάρτηση από το αέριο.

Κεντρικό ζήτημα στις συνομιλίες θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προκλήσεις για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ανάμεσά τους και η στάση της Τουρκίας.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η γερμανική ηγεσία σταδιακά έχει μετακινηθεί από μια αρχική διάθεση τήρησης ίσων αποστάσεων και πλέον οι τοποθετήσεις τόσο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών όσο και της καγκελαρίας είναι υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT