Ερντογάν: Σύντομα θα αρθούν τα εμπόδια για τα F-16 – Στα χέρια του Μπάιντεν το ζήτημα

Ερντογάν: Σύντομα θα αρθούν τα εμπόδια για τα F-16 – Στα χέρια του Μπάιντεν το ζήτημα

Αισιοδοξία του Τούρκου προέδρου για ταχεία εκπλήρωση του τουρκικού αιτήματος

3' 27" χρόνος ανάγνωσης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι τα «θέματα» που εμποδίζουν την εκπλήρωση του τουρκικού αιτήματος για αναβάθμιση των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται σύντομα να επιλυθούν, βάσει όσων συζήτησε στο Μπαλί της Ινδονησίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Σε δηλώσεις που έκανε σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Ινδονησία, ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως έλαβε διαβεβαίωση από τον ένοικο του Λευκού Οίκου ότι το ζήτημα είναι «στα χέρια του», με τον Τούρκο ηγεμόνα να εκφράζει την αισιοδοξία του για γρήγορη επίλυση του θέματος.

Σε ανάρτησή του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή έγραψε ότι κατά τον κ. Ερντογάν ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ευαίσθητος για το θέμα αυτό και ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εργάζεται προς την εκπλήρωση του σχετικού αιτήματός της.

«Η υπόθεση είναι εντελώς στα χέρια του, είναι ευαίσθητος σε αυτό» φέρεται να είπε για τον κ. Μπάιντεν ο Τούρκος πρόεδρος, συνδέοντάς το εμμέσως με την αμερικανική ευγνωμοσύνη προς την Άγκυρα σχετικά με τη διαμεσολάβηση ώστε να επεκταθεί η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. «Παρακολουθώντας στενά αυτό το θέμα με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνάς μας, ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα των F-16 με αυτή την ευκαιρία», σημείωσε ο κ. Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι νέα επιστολή 22 Αμερικανών βουλευτών καλεί για την υιοθέτηση τροπολογίας, η οποία θα διασφαλίζει ότι τα αμερικανικά μαχητικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για την παραβίαση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

«Μετά τις εκλογές ίσως επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με χώρες»

Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις ως προς το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ -και με φόντο τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο- ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή, ως Τουρκία, μπορούμε να επανεξετάσουμε τις σχέσεις με χώρες με τις οποίες αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Ειδικά μετά τις εκλογές του Ιουνίου, μπορούμε να το κάνουμε ξανά από την αρχή. Και κατά συνέπεια, ελπίζω να συνεχίσουμε τον δρόμο μας». Όπως ανέφερε, στην πολιτική δεν υπάρχει αιώνια δυσαρέσκεια ούτε αιώνιοι καβγάδες.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, τη χαρακτήρισε ειλικρινή και, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ανέφερε ότι η ίδια στάθηκε σε τέσσερα σημεία. «Ένας από τους τίτλους είναι “μπορούμε να αυξήσουμε την αλληλεγγύη για την ενέργεια”» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Γνωρίζετε ότι η ENI είναι η πιο σημαντική ενεργειακή τους εταιρεία. Η μετανάστευση είναι ένα θέμα που έχουν κι αυτοί προβλήματα όπως εμείς. Εκτός από αυτό, είπαν “μπορούμε να αυξήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις με την αμυντική βιομηχανία από εδώ και πέρα”. Μπορούμε να σταθούμε σε αυτό. Φυσικά, το θέμα του SAMP-T σχετικά με την αμυντική βιομηχανία είναι σημαντικό. Η υποστήριξη που θα έρθει στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης ένα από τα σημαντικά ζητήματα. Είπε, “είμαστε σε καλή θέση στην Ιταλία αυτή τη στιγμή, είμαστε σε καλή θέση αριθμητικά”. Σε αυτό το σημείο, είναι μια χώρα με την οποία θα είμαστε αλληλέγγυοι στην Ευρώπη. Για πολύ καιρό υπήρχε μια αποδυνάμωση στις σχέσεις με την Ιταλία. Μπορούμε να τις ζωντανέψουμε και πάλι.. Επαναλάβαμε αμοιβαία τη συμφωνία μας σε αυτό το θέμα και ελπίζω ότι θα κάνουμε τα βήματά μας με την Ιταλία με αυτόν τον τρόπο».

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε εξάλλου ότι «στη συνάντηση που είχαμε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό είπε, “υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα, ας λύσουμε το ζήτημα SAMP-T στη Γαλλία, την Ιταλία και την Τουρκία ως τριάδα”». Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, «είχαμε μια πολύ σοβαρή και αποφασιστική συνάντηση. Ειδικότερα, η συνάντησή μας για την αμυντική βιομηχανία ήταν καλή. Άλλωστε, η κουβέντα μας για την ενέργεια ήταν καλή. Είχαμε μια καλή συζήτηση για τη Λιβύη. Είχαμε μια καλή κουβέντα για τη μετανάστευση. Τους είπα σας περιμένουμε στην Τουρκία σε σύντομο χρονικό διάστημα για αυτά τα θέματα. Είπαμε: “Ας συνεχίσουμε συζητώντας αυτά τα θέματα μαζί με τους  συνεργάτες  στην Τουρκία”. Το σημείωσε».

Με πληροφορίες και από Reuters, Anadolu

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT