H Ελλάδα στο Σύστημα Ενσωμάτωσης Κεντρικής Αμερικής

H Ελλάδα στο Σύστημα Ενσωμάτωσης Κεντρικής Αμερικής

Συμφωνία συμμετοχής της Ελλάδας στο «Σύστημα Ενσωμάτωσης» της Κεντρικής Αμερικής, με καθεστώς παρατηρητή, υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών

1' 21" χρόνος ανάγνωσης

Συμφωνία συμμετοχής της Ελλάδας στο «Σύστημα Ενσωμάτωσης» της Κεντρικής Αμερικής (SICA – Central American Integration System), με καθεστώς παρατηρητή, υπέγραψε σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον γενικό γραμματέα του SICA Βέρνεν Βάργκα, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

Ο ανωτέρω περιφερειακός Οργανισμός της Κεντρικής Αμερικής ιδρύθηκε το 1991 και τα κράτη – μέλη του είναι η Γουατεμάλα, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κόστα Ρίκα, το Μπελίζ, η Νικαράγουα, η Ονδούρα και ο Παναμάς.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έγινε δεκτή ομόφωνα στο SICA, με την ιδιότητα του παρατηρητή, στις 9 Δεκεμβρίου 2022, κατά τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών – μελών του Οργανισμού, στο Σαντιάγο δε Λος Καμπαγιέρος της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του το υπουργείο Εξωτερικών, στη βάση κοινών αξιών και κοινής προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο, οι συνομιλίες των Ν. Δένδια και Β. Βάργκας επικεντρώθηκαν στις ευκαιρίες οικοδόμησης συνεργασίας Ελλάδας – SICA, μεταξύ άλλων στον πολιτισμό, την προστασία του περιβάλλοντος και τις σχέσεις των κρατών μελών του SICA με την Ε.Ε.

Στα θέματα συζήτησης ήταν και η διεθνής διάσκεψη για τους ωκεανούς «Our Ocean», την οποία θα φιλοξενήσει η Ελλάδα σε δύο χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT