Τουρκία – Εκλογές: Δεν πρόκειται να πάει συνταξιούχος στο Κατάρ

Τουρκία – Εκλογές: Δεν πρόκειται να πάει συνταξιούχος στο Κατάρ

Ενα καλό και ρεαλιστικό σενάριο θα ήταν η ήττα του Ερντογάν σε δεύτερο γύρο. Ενώ θα αρνιόταν τα αποτελέσματα, ίσως η αποστασία βασικών υποστηρικτών του στο πλαίσιο μαζικών διαδηλώσεων θα τον άφηνε «χωλό».

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Οι εκλογές στην Τουρκία θα είναι κομβικές. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο δεύτερος πιο επιδραστικός ηγέτης της Τουρκίας μετά τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος διαμόρφωσε την Τουρκία αμέσως μετά την ανεξαρτησία της πριν από έναν αιώνα. Ο Ερντογάν είναι η αντίθεση του Ατατούρκ. Ο Ατατούρκ προσπαθούσε να γείρει την Τουρκία προς την Ευρώπη. Ο Ερντογάν θέλει να ηγηθεί της Μέσης Ανατολής. Ο Ατατούρκ κοίταζε προς το μέλλον. Ο Ερντογάν δόξασε το παρελθόν. Ο Ατατούρκ ασπάστηκε τον λαϊκισμό. Ο Ερντογάν προωθεί τη δική του στενή και ακραία ερμηνεία του Ισλάμ.

Ποια Τουρκία θα βγάλει η κάλπη; (Κ)-4Το καλύτερο σενάριο θα ήταν να χάσει ο Ερντογάν και να αποδεχθεί με αξιοπρέπεια την ήττα, καταφεύγοντας στο Κατάρ για να ζήσει εκεί ως συνταξιούχος και να αποφύγει την τουρκική Δικαιοσύνη. Ρεαλιστικά όμως είναι πιο πιθανό να ηγηθώ μιας ομάδας που θα κερδίσει το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA παρά να δούμε τον Ερντογάν να αποσύρεται πρόθυμα. Ενα καλό και ρεαλιστικό σενάριο θα ήταν η ήττα του Ερντογάν σε δεύτερο γύρο. Ενώ θα αρνιόταν τα αποτελέσματα, ίσως η αποστασία βασικών υποστηρικτών του στο πλαίσιο μαζικών διαδηλώσεων θα τον άφηνε «χωλό».

Ενα κακό σενάριο, ωστόσο, θα ήταν μια νίκη του Ερντογάν ή μια επιτυχημένη κλοπή των εκλογών από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο Ερντογάν ενθαρρύνθηκε από την αποτυχία των διαδηλωτών να αντιδράσουν ουσιαστικά στη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Θα ακολουθούσε το ίδιο εγχειρίδιο στρατηγικής; Ακόμη χειρότερο θα ήταν αν οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης επιβεβαίωναν μια τέτοια κλεμμένη νίκη, υπό τον φόβο της ιδιοσυγκρασίας του Ερντογάν ή των απειλών του να εξαπολύσει πλημμύρα προσφύγων.

Οποιαδήποτε νίκη του Ερντογάν θα είναι καταστροφή για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Εμψυχωμένος, ο Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιήσει την εκατονταετηρίδα της Συνθήκης της Λωζάννης ή τη διακήρυξη της σύγχρονης Τουρκίας για να προσαρτήσει τη βόρεια Κύπρο και να καταλάβει νησιά του Αιγαίου. Θα χρειαστεί να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων από την οικονομική του κακοδιαχείριση. Είναι δεξιοτέχνης στο να τυφλώνει τους Τούρκους με την εθνικιστική πολεμική. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT